top of page

Hrášek a zdraví


Lámeš si hlavu nad tím, jestli je hrášek zdravý? No tak to jsi tu správně u článku hrášek a zdraví. V dalších řádcích ti prozradím, jestli zdraví a hrášek jde dohromady a na co si dát pozor. Je lepší mladý hrášek nebo je lepší počkat si? Proč ti zdravý hrášek nahradí omlazující krémy? Čti dále a vše se dozvíš :-).

Hrášek a zdraví a co všechno ti prozradím.

  • Hrášek je velmi zdravý v zimě pro vysoký obsah vitaminu C.

  • Krémy do koše, zdravý hrášek do pusy.

  • Mladý hrášek je zdravou výhrou.

  • Sterilovaný hrášek a tip na zajímavou polévku.

Hrášek je velmi zdravý v zimě pro vysoký obsah vitaminu C.

Naši předci moc dobře věděli, co zdravý hrášek dovede. Věděli, že nejzdravější podoba hrášku je v jeho naklíčení podobě. Klíčením se v hrášku probouzí život a díky tomu obsahuje velké množství vitaminu C, enzymy a plno dalších zdravých látek.

Vitamin C získaný z naklíčeného hrášku se hodí hlavně v zimě, kdy je ho nedostatek. Pokud tedy nemáš po ruce pomeranče a další podobně zdravé ovoce, stačí či dát naklíčit hrášek a máš vitaminu C a zdravých enzymů na rozdávání.

Hrášek také obsahuje nukleové kyseliny. Co že to jsou ty nukleové kyseliny a jsou vůbec zdravé? To si piš, že jsou zdravé! Nukleové kyseliny obsahují totiž informace, jak má buňka správně a zdravě fungovat. Pokud máš doma dětičky, tak jim místo bonbonů a nezdravých sušenčiček dávej hrášek!

Záleží ti snad na zdraví svých dětí, ne?! Lenost a pohodlnost hoď za hlavu a nauč je zdravý hrášek baštit.

Krémy do koše, zdravý hrášek do pusy.

Hrášek má pro starší osoby (po pubertě) velmi dobré omlazující účinky. Místo stovek, možná někdy tisíců korun utracených za nejrůznější krémy si dej zdravý hrášek a máš mládnutí v kapse!

Hrášek ale nefunguje jako zázračná pilulka! Musíš hrášek baštit pravidelně, ideálně v naklíčené zdravé formě. Pokud si zobneš jednu-dvě kuličky za měsíc, nemůžeš být pak na hrášek naštvaná, že tě neomladil! Pokud chceš něčeho dosáhnout, tak se tomu musíš pravidelně věnovat!

Nic není hned a hlavně bez píle a vytrvalosti.

Mladý hrášek je zdravou výhrou.

Hrášek pro zdraví, to je ten mladý, krásně zeleňoučký a sladký.

Tento mladý zdravý hrášek obsahuje vitamin A, železo i řadu vitaminů B.

Díky vitaminu B1 budeš mít pevnější nervy, B2 ti dodá zdravou energii, zlepší ti vlasy a díky bé trojce budeš mít zdravější srdce i lepší náladu. Mladý zdravý hrášek také obsahuje minerály jako je fosfor, měď a vápník.

Pokud nemáš čerstvý mladý hrášek, tak si můžeš pomoci mraženým hráškem, který se hodí do spousty zdravých receptů. Zkoušela jsi některé moje zdravé recepty? Za vyzkoušení určitě stojí :-).

Sterilovaný hrášek a tip na zdravě zajímavou polévku.

Teď ti prozradím zdravý recept na celkem zajímavou polévku, jak jinak než z hrášku.

Na zdravou hráškovou polévku budeš potřebovat:

  • Sterilovaný hrášek (větší plechovku)

  • Olej (olivový na smažení) nebo klasické máslo

  • Celozrnnou mouku

  • Wurzl (zeleninový, zdravý bujón, kupuji na countrylife.cz)

  • Bylinkovou sůl nebo sójovou omáčku

  • Pár polévkových lžic sušené mléka (ovesné, sójové, pohankové to záleží na tobě).

  • Voda dle potřeby

Pracovní postup na hráškovou polévku:

Na trošce másla nebo oleje osmahni pár lžic celozrnné mouky. Jakmile bude mouka hezky vonět, je čas na další krok. K mouce přilévej hrášek společně s nálevem a nezapomeň směsku stále míchat.

Pokud bude nálevu málo, přidej si samozřejmě vodu, množství nechám na Tobě. Záleží, kolik polévky chceš mít. Čím více vody, tím „slabší chuť“, na to pamatuj. Pak přidej wurzl a krátce povař. Dochutit můžeš sójovkou nebo solí.

Do této skoro hotové hráškové polévky přidej směsku, kterou sis připravila ze sušeného mléka (několik lžic) a špetky muškátového květu. Poté nech přejít varem a nakonec můžeš přihodit nasekanou petrželku.

Hrášek a zdraví, to je téma tohoto článku a ty jsi právě na jeho konci.

Snad jsem ti aspoň trošičku pomohla a objasnila tvoji hráškovou otázku.

Pokud chceš s hubnutím, zdravím nebo cvičením pomoci, stačí mi písnout na můj osobní email: Danca@vimproctojim.cz, moc ráda ti odpovím.

Další zdravý článek už chystám, máš se opravdu na co těšit.

Měj se krásně a zdravému hrášku zdar, Danča :-).

E-book o zdraví a zdravém jídle najdeš DNES ZDE


579 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page