top of page

Fazole a zdraví


Tápeš nad tím, jestli jsou fazole zdravé? Tak věř, že článek s názvem fazole a zdraví ti pomůže ujasnit, co jsou ty fazole zač a jestli jsou vůbec zdravé. Prozradím ti také, s čím se fazole nemíchají a plno dalších fazolových zajímavostí.

Fazole a zdraví a co všechno ti prozradím.

  • Fazole a jak na zdravou přípravu.

  • S čím se fazole určitě nemíchají.

  • Zdravé fazole ti nahradí maso.

  • Vlasy, kůže, nehty, únava a zdravé fazole.

  • Fazole jsou zdravím přímo nadupané.

Fazole a jak na zdravou přípravu?

Fazole a luštěniny všeobecně musíš před uvařením namáčet! Fazole je ideální namáčet přes noc. Nezapomeň ale vodu, ve které jsi fazole namáčela vylít! Na vaření fazolí používej vždy vodu čistou. Ideální vaření fazolí je v tlakovém hrnci, ale pokud ho nemáš, tak vůbec nevadí. Počítej ale s tím, že fazole v obyčejném hrnci budeš vařit asi hoďku a půl.

Pokud k fazolím přidáš majoránku, tymián nebo saturejku, docílíš lepší stravitelnosti.

Fazole sol až těsně před dovařením, jinak ti holky ztvrdnou! :-).

S čím se fazole určitě nemíchají?

Ne všichni fazole a luštěniny dobře snáší. Za vinu to ale nedávej fazolím! Většinou se nesnášenlivost projeví díky špatné úpravě nebo špatnou kombinací dalších dobrůtek.

Pokud budeš fazole kombinovat s obilovinami, tak se nemusíš vůbec ničeho bát a vykouzlíš si tak zdravou mlsku.

Jakmile ale budeš kombinovat fazole s další bílkovinou (živočišnou bílkovinou), tak si piš, že svému trávení dáš pěkně na zadek. Stačí mi, když si vybavím školní jídelnu a né moc zdravou kombinaci fazolí s flákem uzeniny. Tato kombinace není opravdu vhodná, protože tvůj trávící systém dostane tak zabrat, že bude potřebovat na další dny dovolenou.

Takže si pamatuj tyto fazolové rady!

Fazole + obiloviny = zdravá kombinace a v pořádku. Fazole + maso ne-e!

Dále se musíš zamyslet také nad množstvím fazolí. Určitě fazole bašti pravidelně, ale dávej si menší porce a né jednou za měsíc nálož, která ti bude přetékat z talíře! Musíš si uvědomit, co je zdravé a co je přehnané! Je mi jasné, že příprava fazolí zabere dosti času, takže se Ti do nich až tak často a pravidelně nechce. Nemůžu tě nutit, abys vyměnila svojí práci za zdravou stravu. Né každý má chuť si doma po práci vařit. Pokud ale chceš, tak si ke zdravým fazolím cestu najdeš!

Zdravá výživa jde kupředu a ty si tak můžeš vybrat třeba z řady zdravých fazolových pomazánek. Tyto zdravé pomazánky se určitě rychle naučíš, jsou dochuceny správným kořením a jsou rozemleté, takže obavy ze špatného trávení můžeš hodit za hlavu.

Zdravé fazole ti nahradí maso!

No opravdu! Přísahám, že ti nelžu! :-). Fazole ti opravdu nahradí maso!

Oproti masu jsou fazole mnohem zdravější, protože obsahují vlákninu, díky které ti nezahnívají ve střevním traktu.

Fazole tě také ochrání před vznikem rakoviny trávicího traktu, protože obsahují hormony rostlinného původu, které rakovině zamezí.

Nejde jen o zdravou ochranu trávicího traktu, ale také o ochranu před nádory prsu.

Vlasy, kůže, nehty, únava a zdravé fazole.

Bojuješ s málo hustými vlasy? No tak si začni dělat pravidelně zdravé fazole a máš „vyhráno“. Chytří páni vědečtí totiž tvrdí, že baštění fazolí zlepšuje kvalitu a růst vlasů. Fazole totiž obsahují mangan i kyselinu pantotenovou a díky tomu se můžeš těšit na hezčí a zdravější vlásky.

Pokud bojuješ s nezdravou pokožkou, tak ti zase mohu doporučit jak jinak než fazole. Díky vitaminu B3 můžeš očekávat zdravější kůži. Prozradím Ti i další zdravé a pozitivní účinky fazolí.

Fazole ti pomohou s lámavostí nehtů a dokonce i s únavou. Pokud jsi unavená, tak jsi možná chudokrevná a chybí ti železo.

No a jakým pak zdravým způsobem do sebe železo dostat? Polykat hřebíky ani vitaminové tabletky opravdu nemusíš! :-). No jasně! Dej si fazole a máš vyhráno.

Fazole jsou jedním z top zdrojů železa a strčí do kapsy i maso se špenátem.

Fazole jsou zdravím přímo nadupané!

A jedem ve zdravém chválení dál!

Fazole totiž obsahují selen, který ti pomáhá s bojem proti rakovině, abys měla zdravá játra, slinivku i srdce. Dále obsahují zdravou síru, která zvyšuje odolnost proti bakteriím a pomáhá tě chránit před jedovatými látkami.

Fazole také obsahují sodík, který udržuje rovnováhu vodního hospodářství ve tvém těle pro stabilní Ph krve. Vanad ve fazolích obsažený je nezbytný pro zdravou stavbu zubů i kostí a zabraňuje tvorbě cholesterolu.

A ty poslední, zdraví pomocníčci jsou vápník a vodík, kteří jsou na krvinky i imunitu.

Jsi na konci článku s názvem „fazole a zdraví“.

Věřím, že už teď moc dobře víš, že jsou fazole zdravé, tedy turbo zdravé a pokud je dobře upravíš a nakombinuješ, dodáváš tělu potravinu, na kterou se bude vždy těšit.

Pokud to se zdravým životním stylem myslíš vážně, tak fazole do svého jídelníčku pravidelně zařazuj. Pokud to uděláš, tak se můžeš těšit jen a jen na pozitiva.

Svoje dotazy ohledně zdravých fazolí, hubnutí nebo cvičení mi piš na mejlík: Danca@vimproctojim.cz


Fazole a zdravi

1 520 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page