top of page

Energetické nápoje a jejich škodlivost


Nové studie prokazují opravdu zajímavou škodlivost! Energetické nápoje a jejich škodlivost není žádná sranda. Rozmysli si prosím, jaký nápoj budeš pít!

Nejrůznější typy energetických nápojů se v evropských a amerických obchodech rozšířily velice rychle. To přimělo Evropskou komisi, aby se pokusila posoudit škodlivost těchto energetických nápojů a vydala pravidla pro jejich složení.

Energetický nápoj obsahuje zpravidla kofein (do 310 mg v jednom litru), aminokyselinu taurin v množství 250- 4 000 mg v jednom litru, nesmí však obsahovat žádný alkohol.

V energetických nápojích konzumuješ vitaminy a extrakty z bylin, v některých i guaranu. Kvalitnější energetické nápoje jsou slazeny klasickým cukrem.

Je to celkem nedávno, co lidé vypozorovali, že taurin v kombinaci s kofeinem a cukrem (opravdu hodně cukru) má velmi silné stimulační účinky.

Energetické nápoje a jejich škodlivost se ti doufám potvrdila jen díky vysokému obsahu cukru!

Budeme ale pokračovat, pak si možná pití energetického nápoje rozmyslíš :-).

Co kombinace energetické nápoje a alkoholu, jak moc je to škodlivé?

Opilost s kombinací energetického nápoje vypadá úplně jinak! Člověk si neuvědomuje silný stupeň opilosti a může se dopustit takových věcí, kterých by se v „normální“ opilosti vůbec nedopustil. Míchání energetického nápoje s alkoholem je velmi škodlivé hlavně díky častému vyvolávání poruchy srdečního rytmu, mdloby a ztráty vědomí.

Kombinace alkoholu s energetickým nápojem je považována za tzv. vstupní drogu. Je potvrzeno, že studenti, kteří pijí alkohol v kombinaci s energetickými nápoji, mají potřebu pít víc alkoholu než studenti, kteří pijí alkohol samotný bez energetického nápoje.

Bylo několikrát tvrzeno, že vysoký obsah kofeinu v energetických nápojích může mít na svědomí úmrtí. Žádná studie dokazující přímý vztah k energetickým nápojům doposud neexistuje, ale uvádí se, že v poslední době zemřelo v USA 36 lidí po pití energetických nápojů. Známe ale USA a jejich „inteligenci“. Je jasné, že když budu od rána do večera jíst jako čuník a nebudu pít nic jiného než energetické nápoje, nedopadnu moc dobře. Takže si myslím, že 36 lidí je ještě málo…

Třeba škodlivost energetické nápoje někdy doteče i do USA a čísla úmrtí půjdou dolů.

I když si myslím, že za úmrtí nemůže jen energický nápoj, ale celkově opravdu šíleně nezdravá životospráva.

Proč je taurin užitečný pro člověka?

(Taurin je obsažen i v energetických nápojích).

U vyvíjejícího se plodu je taurin prakticky nejdůležitějším přenašečem nervových vzruchů v mozku. Výlučným dodavatelem taurinu je pro plod jeho matka. Také novorozenci a zejména nedonošené děti nemají schopnost vlastní syntézy taurinu, a pokud v mateřském mléku nedostávají dostatek taurinu, v jejich mozku mohou nastat škodlivé změny.

Nízký obsah taurinu v krvi byl zjištěn u lidí s depresí, hypertenzí, úzkostí, a sníženou funkcí štítné žlázy, která způsobuje neplodnost a obezitu. Podávání taurinu snižuje krevní tlak a ovlivňuje hospodaření organismu s vodou. Taurin je doporučován při migrénách, nespavosti, podráždění i při nutkavém chování. Taurin je užitečný při zvýšených fyzických výkonech, aktivním provádění sportu, po zranění i při zažívacích problémech.

Neznamená to ale, že budeš své tělo prolívat energetickým nápojem!

Taurin lze zakoupit jako doplněk stravy samostatně. Pokud bys taurin chtěl/la doplňovat energetickým nápojem, za pár týdnů z tebe bude pěkná koule, protože do sebe naliješ obrovské množství cukru, nedej bože umělého sladila, které tě zlikviduje úplně!

Energetických nápojů a jejich škození bylo dost!

Jeden dva za měsíc ti nic neudělají, ale pravidelné pití energetického nápoje opravdu v žádném případě nedoporučuji.

Svoje dotazy mi piš dolů pod článek.

Dotazy se mohou týkat energetického nápoje nebo hubnutí a fitness všeobecně.

Ahojky, tvoje fitness trenérka Danča.

Oblíbené "tajné" stránky najdeš TU nebo ZDE


Energeticke napoje a jejich skodlivost
1 592 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page