top of page

Domácí práce nahradí sportování?


Je nejlepší vysávání...

Velmi často slýchávám: Dnes jsem dopoledne uklízela, takže odpolední cvičení vynechám, už mám vlastně splněno.

Lze tedy domácí prací nahradit sportování?

Domácí práce ti nepomohou k lepší formě, a proto také nemohou být náhradou sportování. Alespoň ne tehdy, jedná-li se o běžné práce v domácnosti, k nimž patří disciplíny jako stlaní, uklízení, plnění pračky, věšení prádla, nakupování nebo vaření.

Něco jiného je vysávání :-)

Pokud při vysávání během hodiny urazíš 4-5 Km, dalo by se mluvit o sportování. V případě takového výkonu zlepšíš svoji fyzickou zdatnost a budeš i velmi dobře hubnout.

Zkus si jen pro orientaci změřit, kolik kilometrů při luxování urazíš. Pro chytré telefony existuje nespočet aplikací, které ti kroky a ve finále i celkovou vzdálenost změří.

Pokud chytrý telefon nemáš, můžeš si zakoupit krokoměr, který stojí pár stovek.

Ale zpět k běžným domácím pracím.

Při každodenních činnostech, jako je stlaní a úklid, se také spalují kalorie. Také vysávání prachu se stane jistým druhem tréninku svalů, pokud budeš vysavač pokaždé posunovat místnosti s takovým elánem a silou, že budou až třásně na koberci létat.

Ale vážně, kdo s vysavačem lítá jako superman?

Spousta prací v domácnosti znamená jednostranně zaměřené pohyby. Spotřeba kalorií při běžných pracích v domácnosti bude ležet spíše v oblasti nižších trojmístných čísel, pokud vůbec.

Uklízení a pálení kalorií:

Žena, případně muž v domácnosti spotřebují při vaření asi tak 75 kilokalorií. Při vysávání to může být kolem 110 kilo-kalorií a věšení prádla a žehlení vydá na spotřebování asi jen 100 kilokalorií. Takže nic moc :-(

Za několik hodin uklízení domácnosti by to celkem mohlo znamenat výdej takového množství energie jako při hodinovém běhání v parku.

A přestože to je určitě lepší než nedělat vůbec nic, ze sportovního hlediska to není ani dost efektivní, aby byl člověk fit.

Můžeš si i ublížit:

Pokud se jedná o jednostrannou zátěž, jako je třeba věšení prádla, vysávání prachu nebo žehlení, může tvé tělo i trpět.

Těmito domácími pracemi dlouhodobě zatěžuješ záda a často i jednotlivé klouby.

Zkus tedy své návyky a polohy těla při různých domácích pracích měnit.

Moje kniha pro tebe:

Moji knihu najdeš DNES ve SLEVĚ ZDE.


37 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page