top of page

Borůvky a zdraví


Borůvky a zdraví podle Danči.

A je to tady! Léto, sluníčko a spousty dobrot z přírody, které nejen že potěší svou chutí, ale jsou i dárkem pro naše zdraví. Na co já se nejvíc těším? Na zdravé borůvky!

Obešla jsem zahradu a moje oko zahřál pohled na úplně obsypané keříky mých vlastních borůvek. Takže nemusím ani do lesa :-). Pokud to zní i pro tebe lákavě – přečti si můj článeček „Borůvky a zdraví“, kde ti povím, jak na založení borůvkové miniplantáže a pochopíš, jak úžasné je vylézt si na zahradu s mističkou, kterou máš za chvilku plnou zdravě modrých pokladů.

Co tě čeká v článku „Borůvky a zdraví?“

  • Kdy a kde se borůvky vyskytly

  • Zdravě léčebné účinky borůvek pro tvoje tělo

  • Druhy borůvek a jejich pěstování

  • Moje nejoblíbenější zdravá bašta z borůvek

  • Zadkový dáreček

Kdy a kde se borůvky vyskytly

Jako již mnoho rostlinek a jejich plodů, i borůvky sloužily už po staletí při léčbě různých nemocí. Pro svůj obsah vitamínu C byly využívány zejména pro léčení například kurdějí. Rostou ve velké části Evropy. Zajímavostí je, že se prý nevyskytují v jižním Řecku, ve Španělsku a v Itálii.

U nás v Čechách se s borůvkami potkáme snad v každém lesíku a poblíž nich. A ty velkoplodé, kterými si můžeš zhodnotit svojí zahrádku, se u nás začaly pěstovat někdy v padesátých letech. Dostaly se k nám z Holandska.

Zdravě léčebné účinky borůvek pro tvoje tělo

Tyhle malé modré kuličky obsahují třísloviny, bioflavonoidy, karotenoidy, antioxidanty, provitamín A, vitamín C, B a ovocné cukry. A také draslík, hořčík, železo, mangan, měď, chrom a zinek.

Tento bohatý obsah zdravých látek vypovídá o tom, jak zdravé borůvky svědčí tvému tělu. Že působí preventivně proti infekcím, posilují imunitu a výzkumy poukazují hlavně na jejich protirakovinné účinky. Borůvky jsou vhodné i pro lidi trpící na průjmy, proti křečovým žilám či na hemeroidy.

Borůvky také snižují hladinu cholesterolu. Zjistilo se také, že borůvky mají neuvěřitelné výsledky ve zlepšení ostrosti zraku. Výsledky výzkumů ukazují na vylepšení nejen zraku, ale i nočního vidění. Jsou doporučovány jako součást léčení očních chorob.

Z borůvky můžeš využít jak plody, tak i listí. Bobulky lze pojídat hned čerstvě utržené, nebo usušené. A z listů lze uvařit zdravý čajík. Na trhu se nachází i borůvkový výtažek, který obsahuje 100 až 200x větší množství účinných látek, než kolik jich mají čerstvé plody.

Druhy borůvek a jejich pěstování

V současnosti již lze v zahradnictvích zakoupit velké množství různých druhů borůvek. Například obří kanadskou, balkonovou kanadskou, zimolez kamčatský, nebo kromě spousty dalších i zakrslou borůvku. Dozrávají během léta, většinou od půlky července.

V mojí zdravé zahradě se pyšní borůvky velkoplodé kanadské. Jsou mrazuvzdorné a plody úžasné. K vysazení postačilo poradit se přímo s pěstiteli.

Musí se pro ně připravit kyselá půda – což znamená vyhloubit poměrně velký dolík, do kterého zvrhneš zakoupenou rašelinu a přihodíš trochu kompostu. Zasadíš a hojně zaléváš.

No a pak už se jen těšíš na zdravé kuličky :-).

Moje nejoblíbenější zdravá bašta z borůvek

Mým favoritem jsou tvarohové borůvkové knedlíčky.

- 2x 250 g tvarohu (dvě vaničky polotučného)

- zakysaná smetana, množství dle chuti

- 1 celé vejce

- 240 g špaldové mouky

- 2 lžíce oleje

- špetka soli

- strouhaný kokos

- oblíbené sladidlo dle chuti, já používám med

1) Na těsto smícháš: 1x 250 g tvarohu, vejce, špaldovou mouku, olej a sůl. Rozkrojíš jej napůl a z každé části vyválíš placku. Z té potom nakrájíš čtverečky a ty naplníš borůvkami.

2) Malé, kulaťoučké knedlíky naházíš do vroucí vody a pomůžeš jim odlepit se ode dna. Poté, co vyplavou na hladinu, je povař asi 3-5 minut.

3) Mezi tím si ušlehej druhých 250 g tvarohu se smetanou a medem (poměry záleží jen na Tobě). Až vylovíš knedlíčky, vhoď je do misky s kokosem a obal je.

4) Na talířky nalij nejprve ušlehaný tvaroh a do něj usaď úžasné borůvkové kuličky. Myslím, že kdo je jednou ochutná, už nikdy nebude chtít jiné :-)

Zadkový dáreček

Dáreček zdarma si prosím vyzvedni ZDE >>>

Jsi na konci článku „Borůvky a zdraví.“

Musím tě ještě potěšit jednou skvělou radou u těchto zdravě zázračných plodů. Borůvka má navíc protistresový účinek! Takže nezbývá nic lepšího, než nasadit pohodlné botky a vyrazit na sběr do lesa.

Nejen, že potěšíš své plíce čerstvým vzduchem, ale navíc se s modrou pusou dostaneš do úplné pohody :-).

 

Oblíbený E-book pro ženy najdeš DNES ZDE >>>

 

Boruvky a zdravi

382 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page