top of page

Bolest zad a lékař? :-D


Bolí Tě záda? Máš je slabá, řekl pan doktor…

Ale ona to nemusí být zrovna úplně pravda!

Bolesti zad může zapříčinit mnoho faktorů, jako je třeba slabé břišní svalstvo a svaly hlubokého stabilizačního systému. Nebo může bolest vzniknout i při přetížení dané oblasti, většinou v bedrech nebo kolem krční páteře.

A pokud toto přetížené místo začneš ještě dle rad posilovat, tak si zaděláš akorát na pořádný malér a úlevu rozhodně nepocítíš.

Aby záda nebolela, musí být celý svalový korzet v rovnováze. Všechny svaly by měly fungovat tak akorát a navzájem se podporovat. Když se pak stane, že jedna část vynechá, druhá musí zabrat o to více a ejhle, ústřel je na světě.

Co s tím? Je potřeba najít dobrého fyzioterapeuta či hodně dobrého osobního trenéra, který bude schopný Ti udělat diagnostiku pohybového aparátu a vyloučí nějaké závažnější příčiny Tvých bolestí.

Může se v horších případech třeba jednat i o výhřez ploténky a tam by to chtělo postupovat při cvičení hodně pomalu a pod opravdu odborný dohledem.

Pokud Tě ale záda trápí kvůli běžným dysbalancím, což je právě ta nerovnováha ve svalech, můžeš si pomoci pravidelným cvičením a postupně se naučíš i mnohem lepší držení těla, aby se Ti potíže již nevrátily.

I taková běžná věc, jako je sezení s nožkou přes nožku, není vůbec zdravá a možná Tvé bolesti v kříži pramení právě odtud.

Pokud bolestmi zad trpíš, na nic nečekej, najdi si svého trenéra či fyzioterapeuta a začni cvičit, dokud je ještě čas…

Měj se krásné, ahojky Danča (online trenérka z kulatého webu)

Kulatý web ► DancaVideo.com


53 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page