top of page

Avokádo a zdraví


Jak moc je avokádo zdravé a na co si dát pozor?

Tento poklad v podobě zeleného, někdy i černého, baňatého plodu ovocného stromu ti nabízí nesmírné bohatství vitamínů a látek prospěšných tvému tělu.

Proto je na místě napsat další článeček „Avokádo a zdraví“, aby ses o něm dozvěděla něco více.

Hledáš v potravinách něco, co má velký obsah zdravých tuků, které tolik potřebuješ, a co se ti navíc hodí do tvé kuchyně? Sháníš čím ozvláštnit zdravé saláty, z čeho udělat novou pomazánku, nebo co rychle hodit na plech do trouby a ještě si na tom pochutnat? Našla jsi úžasné spojení – zdravé avokádo.

Copak se dozvíš v mém článku: „Avokádo a zdraví“?

  • Jak vůbec vypadá avokádo?

  • Zdravý vliv na tvé tělo.

  • Avšak avokádové POZOR!

  • Jak avokádo vybírat a jak jej „rozkuchat?“

  • Nějaký ten avokádově zdravý receptík.

  • Jednoduchá pleťová maska z avokáda.

Jak vůbec vypadá avokádo?

Údajně pochází ze Střední Ameriky. Stromy dorůstají hodně vysoko – až 16 m a z jednoho "avokádníku" se prý sklidí až 120 plodů za jednu sklizeň.

Zralé avokádo má slupku zelené až černé barvy. Uvnitř je světlá dužina, která ukrývá tvrdou pecku. Běžná velikost plodu je kolem 10 – 20 cm.

Při nákupu hlídej, aby avokádo nemělo žádné tmavé skvrny. Nejlépe je kupovat avokádo tvrdší, doma si jej zabalit do papírového sáčku a nechat při pokojové teplotě „dozrát.“ Avokádo neskladuj pod 10 stupňů, protože by uvnitř zčernalo.

Zdravý vliv na tvé tělo

Avokádo obsahuje velmi málo vody, tudíž jde o vysoce výživný plod, který je nabitý zdravými látkami. Z vitamínů jsou to – C, E, K, H, B 3, B 5… Nejvíce se pyšní vitamínem B6 – ten dodává úlevu lidem s depresemi.

Dále vysokým obsahem železa, magnézia, draslíku, mědi. Co je však na zdravém avokádu to nejcennější, jsou jeho rostlinné tuky, které se hodí do „hubnoucí“ stravy, neboť pomáhají zasytit. Hodí se i jako zdravá náhražka majonézy.

Avokádo má velice příznivé účinky na kůži, sliznici a žaludek. Snižuje krevní tlak, posiluje srdíčko a napomáhá lidem s onemocněním močových cest, jater a ledvin. Avokádo také působí jako antioxidant, tudíž chrání před rakovinou.

Avšak avokádové POZOR!

Tento, pro nás lidi, ovocný zázrak, je životu nebezpečný pro naše domácí mazlíčky!! Avokádo totiž obsahuje PERSIN a ten má na zvířata toxické účinky.

Takže zabraň svému ptačímu drahouškovi, aby vyzobával slupky a svým čtyřnohým kamarádům, aby například ukradli avokádo ze stolu, anebo aby vylízali misku od avokádové pomazánky!

U lidí se neprokázaly žádné zdravotní potíže, kromě výjimečných alergických reakcí.

Ty si tedy avokádo dopřej a svým mazlíčkům avokádové dobrodružství zakaž!!! :-)

Jak avokádo vybírat a jak jej „rozkuchat?“

Jak jsem již uvedla, lepší je si zdravé avokádko vybrat na pohmat tvrdší a doma si ho nechat v papírovém pytlíku dozrát. A pak se do něho můžeš pustit.

Pokud bys avokádo chtěla oloupat, použij na jeho tvrdou slupku škrabku na brambory. Mnohem lepší ale je rozkrojit ho napůl. Nožem obřízni avokádovou pecku, kterou vyndáš. No a potom záleží, jestli chceš avokádo nakrájet na kousky, nebo dužinu jen vydlabat a rozetřít.

Také je důležité, avokádo po rozkrájení pokapat citronovou šťávou, aby ti neztmavlo.

Nějaký ten avokádový receptík

Zdravé avokádo je ve světě velice oblíbené pro své všestranné využití v kuchyni. Můžeš ho jíst syrové, ale i tepelně upravené. Pospícháš a potřebuješ rychlou a zdravou sváču?

Na avokádo-tvarohovou svačinku potřebuješ:

  • 1 tvaroh

  • 2 avokáda

  • 1 malou cibulku

  • česnek, sůl, pepř, trošku citronové šťávy

Avokáda vydlabej, cibulku nakrájej najemno, prolisuj česnek a smíchej s kořením. A je to :-).

A sakra! Že potřebuješ i rychlou a zdravou večeři?

To si potom vezmi rozpůlená avokáda s vyndanou peckou a klepni do nich vejce. Posyp sýrem a šup s nimi na plech do trouby na 15 – 20 minutek :-).

Můžeš různě experimentovat. Přidej nakrájenou šunku, žampiony… Na internetu najdeš spousty skvělých a zdravých nápadů. Avokádo se používá do salátů, vyrábějí se z něho dipy, nebo dokonce i pomazánky na sladko – s banánem a kakaem.

Zapoj fantazii, té se v žádné kuchyni meze nekladou.

Jednoduchá pleťová maska z avokáda

Tento návod už lehčí snad ani nemůže být :-). Vydlabej si dužinu z avokáda, v mističce jí rozmačkej, dej vychladit do lednice.

Studenou kašičku z avokáda můžeš začít patlat na obličej, nech jí tak 20 minut působit a opláchni. Budeš se cítit svěží a mladší o 20 let :-).

Také jsem se dočetla, že nemáš vyhazovat oloupané slupky z avokádových plodů.

Ve sprše prý skvěle poslouží místo mýdla na houbičce. Slupkami si vydrbej celé tělo a tím dostaneš do kůže spoustu zdravých a příjemných látek.

Na to se teprve chystám, ale už se moc těším. Určitě díky "avokádovému mýdlu" omládnu :-).

Jsi na konci článku „Avokádo a zdraví.“

Doufám, že jsem tě dokázala přesvědčit o tom, jak je toto ovoce zdravé.

V mexické kuchyni, odkud pochází, je nedílnou součástí jídelníčku.

Určitě sis už někde v mexické restauraci nenechala ujít skvělé omáčky, po kterých člověku lezou oči z důlků, neboť většinou pálí jako čert :-).

Tak se neboj, zajdi do zeleninového obchůdku a pusť se do svého díla.

Rodina bude čubrnět!

Po avokádově zdravém článku ženy čtou:

 

Moji knihu najdeš v akci ZDE >>>

 

Avokado a zdraví

1 924 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page