top of page

Zdravě tvarohový hřbet z ovesných vloček


Také u Tebe určitě občas nastane den, kdy se podíváš do lednice nebo špajzu, honí Tě mlsná, ale kde nic, tu nic anebo naprosto nezdravé věci a kalorické bomby. Takový den pro mne je zrovna dnes, a protože jsem měla chvilku času, pustila jsem se do experimentu „co dům dal“ a vytvořila mňamózní zdravě tvarohový hřbet z ovesných vloček.

Co budeš potřebovat na můj zdravý hřbet z tvarohu a vloček pro naplnění formy na hřbet:

  • 300 g ovesných vloček jemných

  • 4 polévkové lžíce žitné mouky

  • 125 g másla klasického (např. Jihočeské, farmářské atd…)

  • 1 čajovou lžičku bio prášku do pečiva (kupuji na www.countrylife.cz)

  • 6 polévkových lžic rýžového sirupu nebo jiného sladidla

  • 2 polévkové lžíce arašídového másla

  • 500 g (2 vaničky) polotučného tvarohu

  • 1 velký banán

  • Vanilkové aroma

  • Drcený kokos na vysypání formy

  • 1 tabulka vysokoprocentní čokolády

A jde se na věc, chuťové buňky už se mi začínají na zdravě tvarohový hřbetík třást :-)

1) Máslo si rozpusť na plotně v kastrůlku, až bude rozpuštěné, tak k němu přidej máslo arašídové, rozmíchej a nech malinko vychladnout.

2) V jedné míse smíchej ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, 2 celá vejce, 3 lžíce rýžového sirupu a přilij k tomu rozpuštěná másla. Vše pořádně promíchej. Vznikne Ti těsto, které nech zatím odpočívat cca 10 minut, aby se ovesné vločky nasákly.

3) V druhé míse si vyšlehej tvaroh se 2 vejci a 3 lžícemi rýžového sirupu. Přidej vanilkové aroma.

4) V dalším kroku si připrav čokoládovou polevu. Já ji dělám ve vodní lázni, takže do malého kastrůlku nalámu čokoládu a celý kastrůlek ponořím do většího, ve kterém je voda a který dáš „vařit“. Postupně se Ti čokoláda rozpustí, přitom nepřipálí.

5) Pak si připrav formu. Vymaž ji troškou rozpuštěného másla a vysyp drceným kokosem. Odpočinuté těsto postupně nahňácej do formy v tenké vrstvě (méně než 1 cm, ono při pečení nabyde) na dno a i po bocích formy. Třetinu těsta si nech na přiklopení hřbetu stranou. Ve formě Ti vznikne takové korýtko, do kterého pak nandej vyšlehaný tvaroh.

6) Banán oloupej a překroj podélně na půlku. Ten vlož do korýtka s tvarohem, ať je po celé délce. Nakonec korýtko přiklop zbytkem těsta a přitlač ho k bokům.

Peč v předehřáté troubě na 180°C cca 35 minut.

7) Až bude zdravý hřbet navrchu krásně dozlatova, tak je hotovo. Hřbet nech vychladnout, pak ho vyklop a nakonec ho polij rozehřátou čokoládou.

Kdy je tato zdravě hřbetová bašta vhodná, aby neměla vliv na tvé hubnutí?

Určitě k snídani či v dopoledních hodinách. Jediná výjimka je možná při náročném cvičení. To pak můžeš zhřešit i k odpolední svačince, ale jen malým kouskem :-).

Oblíbené magnetické kartičky najdeš ZDE >>>


Zdrave tvarohovy hrbet z ovesnych vlocek

1 885 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page