top of page

Pečené brambory


Oblíbená verze pečených brambor v troubě od Danči.

Dostala jsem neovladatelnou chuť na pečené brambory se zelím. Už jako malá jsem se naučila baštit tuto kombinaci na Slovensku u druhé babičky.

Jestli máš chuť si zaexperimentovat a vytvořit něco trochu jiného a zdravého, než obvykle, tak se pojď vrhnout na pečené brambory v troubě :-). Je to skromné, zdravé a rychlé jídlo, které tě překvapí svou jednoduchou „šup, šup“ přípravou.

Co můžeš od pečených brambor očekávat?

Myslím, že 4 porce brambor Ti zaberou asi 50 minut (i s uvařením brambor) a z peněženky vytáhneš přibližně 85 Kč.

Pojď si nejprve na brambory upečené v troubě nakoupit tyto věcičky:

  • 800 g syrových brambor

  • 1 sklenice či pytlíček kysaného zelí (500g)

  • 200 g uzeného tofu (nebo můžeš sýra, záleží na tobě)

  • 1 kelímek rostlinné smetany (můžeš použít i klasickou zakysanku)

  • 1 cibuli

  • Trochu oleje (řepkový, slunečnicový)

  • Sůl, kmín

Suroviny na pečené brambory už máš? Dobrá, pojď tedy na věc!

1) Nejprve si dej vařit brambory ve slupce. Neuvař je úplně doměkka. Až brambory zchladnou, tak se pusť do jejich oloupání. Já třeba používám parní hrnec, takže si brambory ve slupce nakrájím už rovnou na plátky a dám je na 10 minutek do páry. Pak ani brambory neloupu.

2) Vedle si v kastrůlku rozehřej olej a osmahni na něm najemno nakrájenou cibulku. Až zrůžoví, přidej na ní zelí. Kdo nemá rád moc kyselé, tak doporučuji ještě před dušením jednou propláchnout v cedníku pod tekoucí vodou. Já například zbožňuju to úplně nejkyselovatější zelíčko :-).

3) Zelí tak 5 minut podus a sundej ze sporáku.

4) Pokud vaříš brambory klasicky, oloupané si je nakrájej asi tak na 5 mm slabá kolečka. Tofu nakrájej na tenké nudličky.

5) Na plech, či do zapékací misky polož první vrstvu brambor. Na ně nanes vrstvu zelíčka a posyp trochou tofu. Nalij či rozprostři trochu osolené a okmínované smetany a takto ve vrstvení pokračuj, dokavaď vše nezděláš. Říkala jsem, že pečené brambory jsou snadné :-).

6) Zašoupni brambory do trouby a peč přibližně 25 minut při 180 stupních – no prostě peč, dokavaď ti brambůrky nezezlátnou :-).

7) Pokud používáš na pečené brambory sýr, tak by měl být jako poslední vrstva, neboť ten ti vytvoří úžasnou kůrčičku, o kterou se my u nás doma pereme!

 

Chceš na mém zdravém E-shopu ušetřit 500 Kč a víc? Tajné rady ti prozradím ZDE >>>

 

Kdypak se můžeš v rámci hubnutí do této bašty v podobě zapečených brambor pustit?

Nedá se nic dělat, ale jestli ses těšila, že si dáš pečené brambory k večeři, tak to bohužel ne-e. Tudíž zbývá oběd. Až nebudeš vědět, co nového zase uklohnit, jsi třeba přejedená masa, tak veganský receptík s brambory máš tu a bude se Ti určitě hodit.

Jsi na konci našeho snažení se o upečené brambory v troubě. Variant a nápadů jsou všude opravdu mraky. Ale já stejně tak nějak dávám přednost receptům, které už má někdo odzkoušené. Takže pokud mám jistotu, že dotyčná důvěryhodná osoba nejede právě z nemocnice po žlučníkovém záchvatu, směle do toho jdu :-).

Po upečených bramborách ženy čtou:

 

Mrkni na moje oblíbené spalovače tuků na hubnutí >

 

Foto pečených brambor:


Pečené brambory


9 117 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page