top of page

To nejdůležitější o fenyklu + fenyklový recept a pěstování na vlastní zahrádce.

Dlouhou dobu jsem v oddělení zeleniny obcházela takové ty podivné bílé „bambule,“ neboť jsem je podle názvu znala jen jako koření.

Sušené podlouhlé „bratříčky“ kmínu si přidávám do čaje, když už mi na nafouklé břicho nepomůžou ani dřepy :-). Fenykl je totiž výborným pomocníkem proti nadýmání. Fenykl se dává pít už i těm nejmenším miminkům, když s nimi kroutí větříky. Tak nakonec jsem se v obchodě odhodlala a syrovou hlízu fenyklu si koupila na experimenty.

PS: V fenyklovém článku najdeš také slevičku na 400 Kč!

O co tě obohatí můj článeček: „FENYKL?“

  • Kde se vzal fenykl a jak vypadá?

  • Léčebná síla fenyklu

  • Kam s fenyklem v kuchyni?

  • Jednoduchý receptík – salát s fenyklem

  • Pěstování fenyklu na vlastní zahrádce

Kde se vzal fenykl a jak vypadá?

Přestože byl fenykl pěstován hlavně ve středomoří, tak teď už nějaký ten pátek kraluje i v našich podmínkách. Vzhledově můžeme rostlinu fenyklu přirovnat ke kopru. Dorůstá až přes 2 m vysoko.

Fenykl má svojí charakteristickou vůni, která mi hodně připomíná lékořici – takový ten černý pendrek z pouti. K jídlu se používá každá část této zdravé rostliny – semínka, listy a hlíza, která má bílou barvu. Fenyklová chuť je nasládlá až trošku nahořklá.

Léčebná síla fenyklu:

Mezi nejznámější fenyklové, zázračné účinky patří ty na trávicí potíže. Ale má i spoustu dalších zázračných vlastností.

Fenykl je bohatý na vitamín B, E a C.

Dále se také pyšní svou sbírkou minerálních látek v podobě vápníku, železa, manganu, draslíku, fosforu, mědi, hořčíku a kyseliny listové a dalších… Fenykl je také bohatý na flavonoidy a vlákninu.

Co všechno fenyklová rostlina dokáže?

  • Léčí překyselený žaludek, uvolňuje bolestivé křeče žaludku.

  • Fenykl má močopudný a detoxikační účinky, tudíž ti zbaví tělo škodlivých látek.

  • Fenykl působí protizánětlivě.

  • Také výborně působí na dýchací systém – zlepšuje odkašlávání.

  • Užívání fenyklu pomáhá v léčbě očních zánětů.

Silný odvar ze semínek fenyklu se popíjí při zahlenění, kašli, při problémy se střevy. Nebo se může jen kloktat při bolestech v krku.

Návod na přípravu odvaru z fenyklu:

2 čajové lžičky semen fenyklu přelij 250 ml vroucí vody a nech 10 minut louhovat.

Anebo mám pro Tebe návod na fenyklový sirup:

2 střední hlízy čerstvého fenyklu pokrájej na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouhej, vlož do malé misky a zalij kvalitním medem. Nech proležet v lednici alespoň půl dne, aby se ti účinky fenyklu uvolnily do medové šťávičky. Fenyklový sirup užívej 3x denně malou lžičku.

V kosmetice se fenyklové listy používají na napařování pleti a do voňavých koupelí. Semena fenyklu se využívají při přípravě očních obkladů.

A pokud jsi doma prohledala všechny šuplíky a žvýkačka nikde, zkus si pro svůj vonný dech rozžvýkat pár semínek fenyklu.

Kam s fenyklem v kuchyni?

Tenhle ne moc známý fenyklový dárek přírody už není jen výsadou italských, španělských a řeckých kuchyní. I naše šikovné kuchařinky jej začínají testovat a zjišťují, jak je úžasný za syrova do salátů, pečený i grilovaný.

Fenykl dodá skvělou chuť polévkám, masu, rybám, hodí se do pomazánek a omáček. Také se přidává do cukrovinek, sladkého pečiva, do bylinkových dresinků.

Semínka fenyklu jsou nepostradatelná při nakládání například červené řepy. A kde se ještě můžeš setkat s jemnou chutí fenyklu? Při popíjení anýzového likéru :-).

Jednoduchý receptík - salátek s fenyklem:

Co budeš potřebovat na fenyklový salát?

  • 2 hlízy čerstvého fenyklu

  • 10 cherry rajčátek

  • 1 hrstička mandlí, nebo oříšků

  • 2 hrsti nasekaného salátu (jedno jakého)

  • trochu olivového oleje

  • sůl

A můžeš trhat a krájet:

Do mísy si natrhej jakýkoliv salát, co máš ráda – můžeš i více druhů. Fenykl nastrouhej na slabé plátečky na struhadle. Přidej přepůlená rajčátka, nahrubo posekané mandle, osol a zakápni olejem. Zlehka salát promíchej a máš skvělou a zdravou večeři :-).

Pěstování fenyklu na vlastní zahrádce:

Je to jednoduché – zakoupíš fenyklová semínka a vyseješ je během dubna až května přímo do záhonu. Fenykl požaduje sluníčko a vlhkou, kamenitou půdu (jako ve středomoří).

Kvete krásnými žlutými a voňavými kvítky od července do září. Dozrává na podzim.

 

Sleva 400 Kč platí poslední dny! Získej oblíbené fitness členství a zažij fit proměnu :-).

 

Jsi na konci mého fenyklového článku:

Jsem opravdu nadšená z toho, jak se konečně začíná hojně využívat různá zelenina a koření, které nám dávají tolik zdravého do těla. A navíc nám tolik obohacují zdravý jídelníček, ve kterém už se neobjevují jen okurky s rajčaty. Takže se ani ty neboj různých experimentů a míchání chutí.

Musím uznat, že účinky fenyklu při nadmutém břiše a kroucení střívek, jsou přímo zázračné, a proto fenykl přidaný do čaje neustále všem doporučuji. Proč utrácet za tolik reklamované a předražené prostředky v lékárně? Takový obyčejný pytlíček s fenyklem vyjde na pár korunek a ve špajzu ti vydrží opravdu dlouho :-).

P.S. Ještě jsem vyšťourala malé tajemství! Jelikož je fenykl rostlina celerovitá, je údajně považován za přírodní afrodiziakum!! Takže se neboj a nenápadně ho strouhej manžílkovi do každého salátku :-).

Po fenyklovém článku ženy čtou:

 
 

Fenykl

3 035 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page