top of page

Cibule a zdraví


Přečti se článek na téma cibule a zdraví, prozradím ti zajímavé informace.

Také na Tebe babičky, nebo maminka tlačily, abys pod jejich mírným nátlakem spolkla tu podivně vonící zdravou „šťávičku?“ Na mě ano. I moje maminka po této zdravě úžasné cibulové léčbě sáhla a přemlouvala mě, abych jí lžíci spolkla.

A je pravda, že bolest v krku pomalu zmizela. Dodnes pokaždé, když pocítím ono protivné zaškrábání vzadu na mandlích, udělám si tento zdravě zázračný lektvar. Radím ti dobře – začti se do mého článečku „Cibule a zdraví“ a pochopíš, že cibule slouží nejen do omáček.

Co tě čeká v článku „Cibule a zdraví“:

  • Zdravé dary pro tvůj organizmus

  • Druhy cibule.

  • Návody pro její zdravé využití

  • 2 zdravě babské rady na závěr

Zdravé dary pro tvůj organizmus

Cibule se pyšní svou důležitostí, neboť je často nazývána královnou kuchyní. Jistě si vaření bez ní také neumíš představit. Její prapůvod sahá někam do Ásie, kde si rostla úplně divoce. Brzy však byly odhaleny její zázračné účinky na zdraví a postupně se začala pěstovat všude.

Zjistilo se, že cibule obsahuje veliké množství zdraví důležitých vitamínů a minerálů. Je skvělá na imunitu a proti infekcím. Nejčastěji je používána při rýmě, kašli a přicházející chřipce. Má příznivý vliv na krevní tlak a tím pádem i na srdce.

Napomáhá zdravému trávení a podporuje činnost ledvin. Snižuje cholesterol. Navíc nám předává i flavonoidy, které působí jako antioxidanty a říká se o nich, že vyplavují hormon štěstí do krve :-).

Druhy cibule

Cibulí už i na našem trhu najdeš spousty druhů. Od klasické žluté či bílé, přes červenou, sladší nebo pálivější, malou, velkou…. Stačí si vybrat.

Skvělá je jarní cibulka, kterou já osobně využívám nejčastěji ať už do salátů nebo k masíčku.

Návody pro její zdravé využití

1) Nejúžasnější a nejzdravější je cibule přímo za syrova. Ale pokud to tvé chuťové buňky nezvládnou, nebo se chystáš na schůzku a potřebuješ dech vonný, netrap se tím.

Pomůže ti i v podobě hrnku cibulového čaje. Po jeho požití ti postačí jen žvejka :-).

„Zdravý čaj“ si připrav třeba takto – cibuli nakrájenou na větší kostky krátce povař, dochuť medem a citrónem a cibulový čaj upíjej pěkně za tepla.

Pak už se jen můžeš těšit na všechny zdravé účinky, které jsem Ti popsala výše, i když přeci jen varem se některé z nich mohou snížit.

2) Cibule Ti může pomoci i se snadnějším odkašláváním.

Připrav si pro to zdravý „Lektvar“ – cibuli pokrájej na kolečka a zasypej 2-3 lžícemi krupicového cukru. Strč do lednice, ponech nejlépe přes noc a ráno je zdravá šťávička připravená. Užívej 2-4 lžičky denně.

3) Umíš si představit utopence, nebo nakládaný hermelín bez cibule? To nelze a spousta lidí tuhle baštu vyhledává. Samozřejmě, pokud se teď mračíš nad touto „nezdravou“ verzí jídla pro tvé tělo, neboj. Určitě najdeš nepřeberné množství zdravých receptů pro zdravé pojetí čerstvé cibule.

Pro příklad ti alespoň jeden nejjednodušší věnuji.

Svěží zeleninový salátek:

Nakrájej na kousky rajčátka, papriky a okurku, natrhej si halabala ledový salát, cibuli pokrájej na kolečka a zlehka promíchej. Navrch poházej olivy, nastrouhni balkán, nebo mozarellu a zakápni olivovým olejem.

Zdravý zeleninovo-cibulový salát máš hotový :-).

2 zdravě babské rady na závěr

1) Štípnul tě nějaký otravný hmyz? Ihned přilož čerstvě ukrojený plátek cibule. Bodnutí se tak hezky vydezinfikuje a nebude tolik bolet či svědět.

2) I slupky z cibule poslouží. Skvěle barví vejce a dokonce se používají při batikování. Na internetu najdeš určitě spousty návodů třeba od šikovných maminek s prckama :-).

Jsi na konci článku „Cibule a zdraví.“

Přeji ti, ať jí promineš její záludnost v podobě štípání do očí a oblíbíš si jí.

P.S. Ještě jen malou poťouchlost. No není to nádherné vidět i chlapa brečet, byť občas jen v kuchyni :-).

>>> Chceš zdravě pročistit organismus? Vyzkoušej medvědí česnek!

 
 

Cibule a zdravi

800 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page