top of page

Banán jako zdravý pomocník.


-Zdravá dobrota plná hořčíku-

Někdo je neuznává, že jsou zdaleka a že v nich mohou být plísně, někdo je doporučuje – že jsou lehce stravitelné a plné všeho užitečného. No a hlavně jsou moc dobré :-)

Prozradím ti banánové výhody: banány mají hodně vlákniny, a tak zbavují organismus jedovatých "hnusů". Jsou bohaté na draslík a pomáhají léčit vysoký krevní tlak. Hořčík, který je v banánech též obsažen, dělá dobře tvému srdíčku.

Banány výborně pomáhají i na žaludeční vředy.

Obsahují hodně tryptofanu, z této aminokyseliny vzniká v těle serotonin, který tlumí rychlost nervových vzruchů, a má tedy uklidňující účinek. Kromě toho banán obsahuje hodně vitamínů B6, který je též dobrý na nervy :-) Takže než se někým začneš hádat, nabídni mu banán :-)

Tip na dopolední sváču:

Kousky banánu pokapej citronem a obal je v kokosu, který to dodá další zdravé látky, např. selen.

Banány pomáhají neutralizovat krev, což dělá dobře těm, kdo mají potíže s dnou či dnovou artritidou.

Banán se dá použít jako vhodné sladidlo – do pečiva, třeba do muffinů.

Rychlá banánová zmrzka pro návštěvy:

Banány oloupej, nakrájej na kolečka a dej do mrazáku. Když se bude blížit návštěva, vyndej zmražené banány a nech je trošku „povolit“. Pak je dej do mixéru a rozmixuj. Část hmoty ochuť rozmixovanými jahodami, část oříšky, část karobem. No a hned máš tři druhy zmrzky :-) Bez cukru a bez mléka, tudíž zdravější.

Teplé banány:

„Banány po indicku“. Potřebuješ banány, rozinky, kari koření a skořici. Jedná se o velmi levné, rychlé a zdravé jídlo :-)

Banány nakrájej na kolečka, polož na vyšší pánvičku do rozpáleného másla, nech malinko osmahnout, přisyp předem namočené rozinky, přidej kari koření a skořici a prohřej. Jako příloha se hodí rýže :-)

Ogrilovaný pan banán :-)

Když v létě griluješ, nemusíš používat jen maso, ale také třeba lilky, cukety, papriky. A na závěr se hodí jedna slaďoučká tečka: neoloupaný banán polož na rošt či na misku a ogriluj jej. No a to je všechno – slupku oloupej a teplá sladká dobrůtka je hotová :-)

Kdy máš banán na různé způsoby jíst?

Protože je banán ovoce a je plný sacharidů, tak si dopřej kdykoli dopoledne, po obědě si ho můžeš dát jen v den tréninku a večer už vůbec ne.

Přeji dobrou chuť, ahojky Danča :-)

288 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page