top of page

Řeřicha a zdraví


Víš něco o této úžasné jednoleté rostlince, která tvému zdraví přináší neskutečně prospěšné látky? A že jde o zdroj důležitý přímo pro tvou silnou imunitu a poskytuje ti účinné antioxidanty, které zbavují tělo toxinů a brání degenerativním procesům v buňkách?

Řeřicha není jen důležitá pro zdraví, ale je velice oblíbená pro svou výbornou chuť.

A co tě potěší – určitě si jí zvládneš vypěstovat „levou zadní“ a budeš mít velkou radost z toho, až uvidíš, jak ti poroste před očima :-)

Co tě čeká v článku „Řeřicha a zdraví:“

  • Odkud řeřicha pochází

  • Léčebné účinky pro tělo

  • Jednoduchý způsob vypěstování

  • Šup s ní do kuchyně

Odkud řeřicha pochází

Odborníci na rostlinstvo tvrdí, že řeřicha pochází ze starého Egypta. Byla používána jako účinný lék proti zákeřným kurdějím. Později se začala využívat i v kuchyních. Dnes je dobře známá již po celém světě a roste všude, kde je vlhká půda – na okrajích vod.

Nejvíce řeřichu zařazují do jídelníčku ve Francii, Dánsku a v Anglii. Je napočítáno více jak sto druhů. Řeřicha za syrova je podle vědců opravdu čarovnou a zdravou bylinkou, která chrání organizmus před rakovinou.

Léčebné účinky pro tělo

Jako mnoho ostatních zelených, zdraví prospěšných bylin, obsahuje řeřicha velké množství vitamínu C. Ten se ti hodí hlavně v zimě, v době chřipek a nastydnutí.

Působí protizánětlivě a pročišťuje dýchání. A právě řeřichu můžeš baštit úplně čerstvou i v lednu, kdykoliv si vzpomeneš, protože si jí můžeš jednoduše vypěstovat.

Dále je zdrojem vitamínu B1 a betakarotenu. A nesmíme zapomenout i na řadu minerálů – železo, draslík, vápník, hořčík a spoustu dalších látek pro tvé zdraví a také pro skvělou kondičku.

Všechny tyto zdraví důležité látky působí v těle jako antioxidanty.

Řeřicha se také velmi oceňuje pro svou prospěšnost ledvinám a močovým cestám. Je močopudná a zbavuje tělo toxických látek. Také ulehčuje trávení a zmírňuje pocity těžkosti po najedení.

Proto je skvělé jí přidávat do tučnějších jídel.

Jejím konzumováním si nejen pročistíš tělo, ale zlepšíš si i krvetvorbu.

Jednoduchý způsob vypěstování

Vzpomínáš, jak o velikonocích zdobí stůl mistička se zeleným osením? Podobně si můžeš zkrášlit kuchyňské okno naklíčenou, nenáročnou a zdravou řeřichou. Ta může dorůst až do čtyřiceti centimetrů. Kvete obvykle bíle. Ale ty z ní budeš potřebovat jen ty její tenoučké nožky, které se z ní využívají do jídla, tudíž se kvítků asi nedočkáš.

Takže – popadni nízkou misku (já používám tu, co patří pod květináče), vystel jí vrstvou obyčejné vaty, tu navlhči a nasypej na ni rovnoměrně semínka řeřichy. Můžeš hustěji, ať je potom pěkně bohatá. Každý den jí pokrop vodou, aby nevyschla, má ráda vodu.

Tuhle mini zdravou zahrádku si ulož na světlo, ale ne na přímé slunce. Hotovo! A už se jen můžeš těšit na to, jak za týden budeš sklízet zdravoučkou úrodičku :-)

Mladé zelené rostlinky stříhej nad kořínky a za pár dní, kdy povyrostou opět do nějakých 10 cm, můžeš opakovat sběr. Jedna dávka semínek se dá takto sklízet 2x – 3x.

Tip: Tahle kouzelná bylinka pro zdraví se dá pořídit i v BIO podobě. BIO semínka zakoupíš v prodejnách se zdravou výživou.

Šup s ní do kuchyně

Nejjednodušší způsob, jak se na této zdravé rostlince „napást,“ je hodně rychlý – jelikož mi chuťově velmi připomíná ředkvičku, nasypu si jí pokrájenou na chleba s máslem.

Výborně ochutí pomazánky ze sýra, tvarohu či z vajec.

Takže hurá s ní i do salátů, neboť za syrova je podle vědců právě nejprospěšnější pro naše zdraví.

> Jeden rychlý zdravý receptík <

Salát na svačinu plný zdraví.

  • 2 vejce na tvrdo

  • 1 svazek ředkviček

  • 1 jablko

  • 1 hrst řeřichy

  • 4 hrsti polníčku

  • 2 jarní cibulky

  • 10 ml olivového oleje

Vejce nakrájej na čtvrtky, ředkvičky a cibulku na kolečka, jablko po vykrojení jádřince na plátky. Smíchej olej s pepřem a solí – to bude zálivka. Pak vše včetně řeřichy a polníčku promíchej. Nech chvíli odstát a můžeš se s chutí pustit do dobroty. Pokud máš hlad, přidej si toustík :-).

Jsi na konci článku „Řeřicha a zdraví.“ Je neuvěřitelné, kolik nechemických zdravých vitamínů nás přímo obklopuje v přírodě a v našich zahrádkách.

Často je pokládáme pouze za obtížný plevel a přitom jsou tak prospěšné pro naše tělo. Sníst denně hrstičku zelené a chutné řeřichy znamená chránit se před různými typy nádorových onemocnění.

Zkus si tedy založit svojí vlastní bylinkovou mističku, a pokud se budeš courat někde okolo potůčku, okoštuj i tu řeřichu přímo z přírody :-)

> Zdravé recepty týdne: ZDRAVÁ ŽEMLOVKA - TVAROHOVÉ MUFFINY

 

Moje DVD najdeš DNES ZDE >>>

 

Rericha a zdravi
358 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page