top of page

"Zdravý" orientační rozcestník


Něvíšm, jakým směrem se vydat? Můj zdravý orientační rozcestník.

Také se občas začínáš ztrácet v různých odvětvích a pojmech? Pořád přibývají nové a nové životní a stravovací styly či diagnózy, tak jsem Ti připravila jednoduché vysvětlení těch nejaktuálnějších :-)

Co je a v čem spočívá:

  • RAW stravování = vitariánství, živá strava, syrová strava

Většina lidiček, kteří se rozhodnou jít touto cestou se stravuje pouze syrovými potravinami nebo je upravují při maximální teplotě 45°C. Je to z toho důvodu, že v pradávných letech naši předkové asi neměli doma žádné mikrovlnky, parní hrnce apod :-) Syrová strava si zachová většinu svých vitamínů, minerálů, enzymů atd. a je dle jejich mínění to nejpřirozenější člověku.

Jestli takový vitarián do svého jídelníčku může zařadit i syrové mléko či maso je jen otázkou každého zvlášť a jeho přesvědčení.

  • Vegetariánství = rostlinná strava

Vegetarián všeobecně nejí maso a jateční výrobky. Samo vegetariánství má ještě další podkategorie, které upravují, jestli vegetarián bude jíst mléčné výrobky, vejce či med. Většina vegetariánů má tento postoj z důvodu lítosti ke zvířatům, které jsou chovány nejen ve velkochovech, a je s nimi hrubě zacházeno.

  • Veganství = striktně rostlinná strava

Vegan na rozdíl od vegetariána odmítá kromě masa i veškeré živočišné produkty, jako jsou vejce, mléčné výrobky a někdy i med. Mnoho veganů je zároveň aktivní ve věci ochrany zvířat a jsou například proti myslivosti, rybaření, velkochovům, cirkusům apod…

  • Frutariánství = rostlinná strava složená pouze z ovoce, ořechů, semen a jiných plodů rostlin

Frutarián se většinou i zaměřuje na šetrný sběr těchto plodů, aby rostlinu nepoškodil. Chtějí i ostatním lidem ukázat, že rostlina je také plnohodnotným živým organismem stejně tak, jako člověk nebo zvíře. Vyhýbají se například i bramborům a luštěninám.

  • Celiakie nebo alergie na lepek = bezlepková dieta pro jedince, kteří trpí alergií na lepek nebo ho nesnesou vůbec

Lepek neboli gluten je obsažen ve většině běžných obilovin – pšenice, žito, ječmen, oves. Takže ho najdeš v podstatě ve všech potravinách, které jsou na našem běžném jídelníčku. Lepek může způsobovat od lehkých vyrážek až po vážné potíže všech částí trávicího traktu.

Človíček postižený celiakií musí hledat alternativní zdroje potravin, kde se vůbec nevyskytuje mouka nebo najít výrobky z mouky bezlepkové.

  • Alergie na mléko nebo laktózová intolerance

Jsou dvě rozdílná onemocnění. Alergie může být na bílkovinu z kravského mléka, která se projevuje jak potížemi trávicího traktu, tak se může dostavit vyrážka nebo dokonce dýchací potíže či chudokrevnost. Jedince s alergií by se měli striktně vyhnout jakýmkoli potravinám a výrobkům složených z kravského mléka.

Laktózová intolerance je o něco „lepší“. Jedinci většinou snesou malé množství mléka či mléčných výrobků bez příznaků, mnohdy si mohou dát plnou dávku, ale „odskáčou to“ maximálně nadměrným nadýmáním, průjmem či bolestí břicha. Intolerance může být i dočasná a můžeš se s ní třeba setkat i ve spojení s antibiotiky, která naruší Tvou střevní mikroflóru.

  • Bio – produkty ekologického zemědělství

Označení bio by mělo být na výrobcích, které jsou pěstovány či chovány bez jakékoli chemie a využívají přírodní zdroje látek na jejich podporu zdravého růstu. Rostliny by měly být pěstovány pouze na nekontaminované půdě a živočichové by měli např. vyrůstat v přirozeném prostředí bez antibiotik a s možností volného pohybu. Tyto potraviny by měly podléhat schválení podle daných norem, které jsou v každé zemi jiné.

Tááák, toť ode mne zatím v pojmech vše, projeli jsme spolu to nejzákladnější a třeba ses trošku zorientoval/la.

Já osobně nejsem zastáncem žádného vyhraněného stylu, všechny chápu a rozumím jim. Většinou nejím moc masa, které mi nechybí a pokud mé tělo po něm netouží, tak mu ho necpu. Líbí se mi RAW food přesvědčení, nicméně bych i já na tento styl potřebovala mít doma hospodyni, která by mi tuto stravu dokázala připravit, protože jsem vytížená na 150% každý den.

Nedokážu být bez mléčných výrobků, přestože trpím intolerancí laktózy. Čas od času tam „záchvat na klasické mléko je“.

Zkoušela jsem si bezlepkovou dietu, která mi velmi prospěla k pročištění těla, nicméně je tu ten stejný problém s hospodyní, která mi chybí na přípravu jídel…no časem si ji možná pořídím :-) Ale zase tolik lepku každý den nepotkám, snažím se ho minimalizovat.

Závěrem si myslím, že člověk je všežravec a každý je nastaven jinak. Takže bychom měli jíst vše, ale v rozumné míře a tak, jak si tělo žádá, což se dá naučit poslouchat :-)

Oblíbené členství v AKCI najdeš ZDE


zdravy orientacni rozcestnik

24 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page