top of page

Zdravé dobroty, které tě v létě ochladí


Hic jako blázen, je ti vedro k zešílení a máš neúprosný dojem, že se opravdu upečeš.

Rychle ke stánku pro ledovou minerálku, jinak lekneš. A těšíš se, jak si doma na zahradě otevřeš pixlu se zmrzlinou, aby ses pořádně zchladila. Ale POZOR!

Až ti prozradím zdravé dobroty, které tě v létě ochladí, tak doufám, že si u stánku řekneš o minerálku jen z regálu a místo zmrzky se na zahradě pustíš do zdravého zeleninového salátku :-).

Co se dozvíš v mém psaní: „ZDRAVÉ DOBROTY, KTERÉ TĚ V LÉTĚ OCHLADÍ?“

  • Co všechno ti může vedro způsobit?

  • Co je úplně nejlepší sníst, nebo vypít v pekelném horku?

  • A čemu se prosím vyhni?

Co všechno ti může vedro způsobit?

Slunce pálí. Ty ses celou zimu těšila na to, až léto nastane a teď jsi vlastně úplně rozladěná. Nemůžeš se soustředit, bolí tě hlava, srdce ti buší na poplach, jsi totálně vyčerpaná a večer nemůžeš usnout? Nebo máš dokonce teplotu?

Sluneční žár přináší tvému tělu nemalou zátěž a vyčerpává. Jakmile se zahltíš ledovou smrští v podobě zmrzlin a nápojů z lednice, hrozí ti oslabení organizmu ještě větší, než jsi měla před zchlazením!

Co je úplně nejlepší sníst, nebo vypít v pekelném horku?

Dopřej svému tělu nejen velké množství tekutin, ale samozřejmě i hodně, hodně zeleniny a ovoce s obsahem vody.

K pití – nejlépe vodu (nestudenou) s citrónem, s lístky máty, či meduňky, vlažný zelený čaj, minerálky. Také si můžeš připravit svou domácí limonádu. Taková melounová, hmm… :-).

Zelenina – k létu prostě patří obří mísy se zeleninovým salátem. Rajčátka, salátovky, papriky, veškeré zelené saláty…. Ty tě nejen ochladí, ale i ti pomůžou se zdravým hubnutím. Do salátu přidej třeba na kousky kuřecí masíčko, nebo vyklop tuňáka. Nezapomínej také na mého oblíbeného melouna :-).

Ovoce a zahradní, či lesní plody – jahody, ananas, rybíz, angrešt, kiwi, mandarinky, pomeranče… K tomu není co dodat.

Mořské řasy – jsou považovány za nejvíce ochlazující zdravé potraviny. Můžeš je přidat jak do salátů, tak do teplých jídel.

Kokosové mléko – doplní ti výživné látky a pomůže ti zahnat žízeň.

Ryby – jsou úžasnou dobrotou, na kterou v létě nejde zapomenout. Dodají ti spoustu zdravých látek.

Studené polévky – nejlépe tě ochladí polévky připravené z jogurtu, nebo kefíru. Tím, že se nevaří, dodají ti hodně vitamínů a vlákniny, což ti skvěle pročistí střívka :-). Zkus recepty například z italských, nebo španělských kuchařek, které jsou naprosto úžasné!

A čemu se prosím vyhni?

Zmrzlina – ano, či ne? Určitě by bylo nesmyslné tvrdit, že kornout se zmrzkou si v létě nemáš dávat. Ta prostě k létu patří i za cenu toho, že tě bude bolet v krku :-).

Jen ti chci poradit – až si budeš nějakou v cukrárně vybírat, nech si nandat ovocnou s vysokým podílem ovoce a nízkým množstvím cukru.

Nedávno jsem se s obrovskou chutí pustila do krásně vypadající zmrzliny za nemalou cenu a po chvíli letěla do koše! Na jazyku jsem cítila prášek, jako kdybych si lízla pudinku z pytlíku, a přes přeslazení jsem marně tápala po slibované vanilkové chuti. Takže jsem si slíbila, že se pustím do výroby své vlastní :-). Mrkni na moji zdravou domácí zmrzlinu.

Velký pozor si v parných dnech dej na pití kávy – nezapomeň, že kofeinové nápoje organizmus dehydratují. Ne, že by to nešlo, ale kafíčko spláchni pořádnou dávkou veledůležité vody!

Jsi na konci mého článečku „Zdravé dobroty, které tě v létě ochladí.“

Je pravda, že v zimě se modlím, aby už přišlo to pořádné léto, tílka, kraťásky a plavky.

Ale v létě, když se plahočím po nákupech, nebo letím něco vyřizovat a mám pocit, že se snad vypařím, tak prosím o jeden den se sněhem a zmrzlou nudličkou u nosu :-).

Ale takové léto v horách, kde i přes den se dá normálně dýchat, to je přesně dle mých představ :-).

Po zdravých dobrotách na ochlazení ženy čtou:

 

Mrkni na moje oblíbené SPALOVAČE TUKŮ pro ŽENY >

 

Zdravé dobroty které v létě ochladí

235 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page