top of page

Omáčka ze sušených či čerstvých, nejlépe domácích rajčat.


Co Tě čeká:

Velice snadná příprava, avšak pokud rajčátka budeme péct, tak se připrav tak na 2 hodiny a recept je minimálně pro 4 osoby :-)

Potřebuješ sehnat:

  • 1kg čerstvých rajčat nebo 0,5kg sušených konzervovaných.

  • Česnek dle své chuti, nejlépe 3-5 stroužků.

  • Cca 1 polévková lžíce třtinového cukru.

  • Olivový olej, bazalka nebo tymián.

A jde se kuchtit:

Pokud máš rajčata čerstvá, tak je pořádně omyj a rozkroj na půlky.

Dej je do pekáčku, který předtím lehce vymaž olivovým olejem, aby se rajčata úplně nepřichytla. Půlky rajčátek naskládej vedle sebe a tou rozkrojenou stranou vzhůru.

Lehce je shora zakápni olivovým olejem, lehounce osol a dej péct do předehřáté trouby na 120°C na cca 1,5 - 2 hodiny. Rajčátka by se nám měla scvrknout, ale jejich chuť je výtečná.

A když máš upečeno, postupuj již stejně jak u své domácí varianty, tak u koupených sušených rajčat.

Rozpal si hlubší pánev s olivovým olejem (pokud máš rajčata sušená koupená, bývají většinou naložená v oleji, tak jen do pánve vyklop i olej ze sklenice a nemusíš přidávat další).

Česnek nakrájej najemno a hoď ho orestovat na pánev, dokud nezrůžoví. Potom přidej, pokud máš čerstvé, tak bazalku nebo tymián, chvilinku restuj a přidej rajčata.

Pokud máš koření sušené, tak přihoď nejdříve rajčata a koření až pak.

Rajčátka by měla ještě pustit trošku šťávy, aby ze směsi mohla vzniknout omáčka. Pokud šťáva není, tak malinko podlij vodou. Až se bude směs hezky pod pokličkou dusit cca 5 minutek, tak ji přelij do nějaké nádoby, abychom mohli vytvořit omáčku ponorným mixérem. Rozmixuj dohladka a vrať ji zpět do pánve, nechej jen lehce vařit a dochuť solí, pepřem, bylinkami. Jestli je omáčka moc kyselá, doslaď třtinovým cukrem.

Je to výborná omáčka vhodná jak k masu, tak třeba i na špagety. Někdo si ji může i přiostřit třeba chilli a zjemnit smetanou. Variant je zase mnoho, tak se neboj experimentovat :-)

Kdy máš omáčku z rajčat jíst?

Záleží na tom, k čemu si omáčku dáš. K obědu si ji dej klidně na těstoviny, ale k večeři už jen s masíkem a třeba dušenou zeleninou.

Vyzkoušej můj E-book ZDE, třeba se ti bude hodit :-)

Měj se krásně, ahojky Danča.


Rajčatová omáčka

1 542 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page