top of page

Co bys měla vědět o mangu, recept na smoothie a mangová zmrzlina

Zaměřila jsem se na plod mangovníku, který je v Asii běžný asi tak, jako u nás jablko. Jsem moc ráda za to, že pro mango mohu sáhnout i v našich obchodech, kde má své zasloužené místo mezi ostatními exotickými plody, neboť je přímo nabité vitamíny.


Chtěla bys vědět o mangu nějakou důležitou věc?

Přelouskej si můj článeček a věřím, že si zítra pro jedno mango poběžíš :-).



Co chytrého ti nabídnu ve svém mangovém článku?

  • Co to je ta prapodivná hruška s názvem mango?

  • Zírám, co všechno mango obsahuje!

  • Co vlastně s mangem?

  • Jedno skvěle vyladěné mango – smoothie

  • A jeden receptík na zmrzlinu z manga



Co to je ta prapodivná hruška s názvem mango?

Mango je exotické ovoce, které je známé už tisíce let. Mango je velice oblíbené pro svou šťavnatost, lahodnou a výraznou chuť a charakteristickou vůni.


Tyto podivné „hrušky“ měří kolem 15 cm a vyskytují se ve vícero barvách – žluté, zelené, červenofialové… Ty největší plody manga dokážou vážit až 2 kila! Koupené mango je dobré nechat dozrát při pokojové teplotě.


Zralé mango poznáš tak, že je přiměřeně měkké. Tvrdé mango jako kámen má do zralosti opravdu daleko a blátivé (super měkké) mango je zase přezrálé.



Zírám, co všechno mango obsahuje!

Tohle úžasné ovoce ti nejenže skvěle protáhne střívka, ale pomůže ti s trávením – tudíž se zdravým hubnutím. Mango je odborníky stavěno mezi super zdravé potraviny.


Mango obsahuje spousty antioxidantů, vitamíny A, B6, C, betakarotén, vápník, draslík, železo a hlavně vlákninu, která pomáhá s hubnutím a v boji proti některým druhům rakoviny. Mango také posiluje imunitu.


Mangové plody také prý působí blahodárně na psychiku – takže zahoď pilule a pusť se do manga :-). Mango ti udrží lepší paměť a soustředění.



Co vlastně s mangem?

Toto výborné ovoce můžeš baštit jen tak samotné, nebo ve formě salátů - sladkých ve spojení ještě s dalším ovocem, nebo mango přihoď do misky s natrhanými lístky různých zelených salátů.


Mango je také skvělé v upečených koláčích a bábovkách, nebo se dá použít jako příloha k masům, do nápojů, při výrobě džemů a kompotů – prostě mraky využití. Nakrájej si zralé mango do jogurtu, nebo do tvarohu - to je fakt mňamka :-).




Jedno skvěle vyladěné mango Smoothie:

Moje hodně oblíbená forma pro vypití manga – Smoothie z manga:


Na smoothie z manga si opatři:

  • 1 mango

  • 400 ml mléka

  • 1 malý bílý jogurt

  • trochu strouhaného kokosu na posypání


Jak na mangové smoothie? Úplně jednoduše:

Všechno nasázej a nalij do mixéru a nech dobře rozmixovat. Výborný mangový nápoj nalij do sklenek, můžeš přidat trochu kostek ledu a vršek smoothie posyp kokosem.



A jeden receptík na zmrzlinu z manga:

Na zmrzlinu z manga si sežeň:

  • 2 manga

  • 1 malý bílý jogurt

  • 3 bílky

  • 1 polévkovou lžíci medu

  • 1 malou hrstičku nasekaných ořechů

  • ½ čajové lžičky čistého extraktu z vanilky


Pracovní postup na zmrzlinu z manga je snadný :

Vezmi jedno a půl manga, bílky, med, vanilku a umixuj v mixéru na kaši. Potom vylij do mísy, kam přidej na malinké kostičky druhou půlku manga. Přihoď ořechy, zamíchej a můžeš nalít do mističek, které vlož do mrazáku asi na 2 hoďky. Až bude mangová zmrzlina zmrzlá, nech si jí chvilku venku povolit a můžeš se pustit do bagrování :-).



Došla jsi do závěru mého mangového článku:

Byla by velká škoda o mangu nic nevědět a jen ho v obchodě obcházet! Neboj se experimentů a pusť se do všech zdravých receptů, u kterých se ti už jen při čtení seběhnou sliny. Tak to totiž dělám já, takže pardon – odcházím do kuchyně :-).


ŽENY 💃, které čtou o mangu u mě NEjčastěji kupují ❤️ :


Po mangovém článku ŽENY čtou:

Podobná témata k mangovému článku: #mango #zmrzlina #smoothie #domacíVýroba



Určitě mangový článek SDÍLEJ, budu za to moc ráda :-). Tvoje fitness Danča.

1 846 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page