top of page

Jak urychlit zrání avokáda + pozor na skladování!


Z obchodu si většinou přineseš avokádo nezralé (bez výrazné chuti), byla by škoda nechat si ujít chuť pravého zralého avokáda! :-)

Zralé avokádo je totiž skoro "černé". Více ti prozradím v článku.

A rovnou začnu radou, jak avokádo nechat dozrát.

Vlož celé nezralé avokádo do hnědého papírového sáčku. Ten zachytí unikající etylenový plyn, který zrání urychlí. Pozor, aby sáček nebyl děravý!

Papírový sáček slouží pouze jako kryt. Pokud tě napadne nějaký jiný způsob, jak udržet vzduch s etylenem u avokáda, skvělé! Použij jej.

Přidej do sáčku k avokádu banán nebo jablko. Banány jsou nejlepší, ale i ostatní ovoce ti poslouží dobře. Pokud žádné nemáš, ale máš dvě a více avokád, vlož je do sáčku všechny najednou.

Tyto druhy ovoce produkují více etylenu, než jiné. A čím více etylenu ve vzduchu, tím rychleji i další ovoce uzraje.

Sáček uzavři a skladuj při pokojové teplotě. Umísti jej na stinném místě. Teplota 18 – 23°C je nejlepší. Máš-li v sáčku jen jedno avokádo, zrání bude trvat 2 – 4 dny.

Pravidelně obsah sáčku kontroluj. Přidané ovoce může vše urychlit až na 1 – 2 dny.

Avokádo je zralé ve chvíli, kdy jde snadno oloupat. Lehce jej zmáčkni prsty, aby sis byl/a jistá/ý, protože ne vždy se můžeš řídit barvou.

Nezralé avokádo je pevné a jasně zelené. Během zrání pak začne nabírat fialovou až černou barvu (trvá to většinou přibližně 2 dny). Kompletně zralé je ve chvíli, kdy je natolik tmavě zelené/hnědofialové, že zdálky vypadá vlastně skoro černé.

Zralé avokádo vydrží několik dní v ledničce, ale postupně bude ztrácet svou chuť.

Pozor na skladování avokáda!

Skladování avokád v lednici slouží k pravému opaku - zpomalení zrání plodů. Hodí se tedy k uskladnění avokáda po delší dobu.

Mikrovlnná trouba a avokádo?

Neohřívej avokádo v mikrovlnce. Občas na takovou zaručenou radu narazíš (ano, teoreticky můžeš v mikrovlnce připravit cokoliv), nicméně zničíš tak přirozenou chuť avokáda.

Mrkni na velmi oblíbený E-book ZDE


5 713 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page