top of page

Koprová omáčka


Koprová omáčka a fitness trenérka Danča Hájková.

Dostala jsem chuť na obyčejně uvařené hovězí masíčko, mé oblíbené polentové knedlo-kouličky a k nim nějakou zdravou omáčku. (Že by koprovou omáčku?)

Ale jakou už jsem dlouho neměla? Už vím! Bude to něčím zvláštní a zdravá koprová omáčka. Kdysi jsem totiž našla jeden moc dobrý a zdravý recept. Již jednou jsem se zmiňovala o mojí dětské „nelásce“ ke kopru a odpudivě bílé polévce.

Avšak pravdou je, že chutě se nám mění a já už se teď, jako dospělá, s chutí pustím jak do koprové polévky, tak do koprové omáčky :-).

Co tě čeká s touto zdravou omáčkou a koprem?

Hladovým vytvoříš asi 4 porce, utratíš zhruba 45 Kč a uvaříš za 40 minut.

A co budeš potřebovat na koprovou omáčku:

  • 1 menší cuketu

  • 1 větší petržel

  • 1 cibuli

  • 200 ml sojové smetany (nebo zakysané)

  • 1 litr vývaru, nebo vody

  • kopr čerstvý, nebo v nálevu

  • 3 polévkové lžíce hrašky (bezlepkové zahušťovadlo z hrachu, kupuji ve zdravém obchůdku)

  • olej (řepkový)

  • sůl

Jdeme se spolu pustit do koprové omáčky na zdravý způsob

1) V kastrolu si rozehřej olej. Přihoď na hrubo nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou petržel. Osmahni a potom přistrouhej na hrubém struhadle nastrouhanou cuketu i se slupkou.

2) Zalij vodou, osol a povař asi 15 minut. Vezmi ponorný mixér a vše rozmixuj najemno.

3) V mističce si ve studené vodě (cca 200ml) rozmíchej hrašku a za stálého míchání jí přilévej do kastrolu. Pokud se ti bude zdát, že už je omáčka dost hustá, tak nevlívej vše.

4) Omáčku povař dalších 15 minut a přidej kopr se smetanou. Promíchej a nech probublat ještě asi 5 minutek. Kopr provoní obsah celého kastrolu a po chvíli i celou kuchyň :-). Koprovou omáčku máš hotovou, gratuluji :-).

Kdy je dobrý čas sníst koprovou omáčku?

Myslím, že s libovým uvařeným hovězím masem a s domácím třeba polentovým knedlíkem, vyrobeným ze zdravých surovin, jde o velice kvalitní oběd, který tě hodně zasytí.

Takže bude určitě vhodný při nějakém větším výdeji energie. Podle chuti samozřejmě můžeš jako přílohu ke koprové omáčce použít všechny druhy těstovin nebo brambory. I takto se ale bašta hodí vždy ke zdravému obědu.

Koprový závěr:

Jsi u konce mého receptu na koprovou omáčku.

Zjistila jsem, že i tato nenápadná „tráva,“ která často lidem obohacuje zahrádku, obsahuje celou řadu zdravých látek. Kopr pomáhá ledvinám, utišuje kašel, zmírňuje zažívací potíže.

Takže pokud se už i v tobě zlomila „neláska“ ke kopru, tak můžeš mít navíc radost z jeho účinků. A navíc tahle verze koprové omáčky není vůbec bílá, ale chytla zelenou od cuketky :-).

 

Nech se motivovat a poznej ten rozdíl! Motivaci pro ŽENY si vyzvedni ZDE >>>

 

Po koprové omáčce ženy čtou:

 

Můj oblíbený spalovač tuků najdeš v AKCI ZDE >>>

 

Koprová omáčka

13 105 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page