top of page

Obezita v ČR


Obezita v ČR je velmi diskutované téma. Obezita se také považuje za nemoc a za globální epidemii. Obézní populace má o 70% vyšší riziko vzniku ischemické choroby srdeční a o 49% vyšší riziko infarktu než lidé se zdravou hmotností.

Obezita prý zabijí každý rok víc lidí než hlad nebo podvýživa. Velmi znepokojivé je to, že obezita je „nemoc chudých“, protože potraviny bohaté na „prázdné kalorie“ jsou levné.

Prozradím ti, jak obezitu v ČR eliminovat.

Myslím si, že moje zdravé rady nemusí ovlivnit jen obezitu v ČR. :-)

  • Omez solení, protože sůl zadržuje vodu v těle.

  • Dbej na každodenní fyzickou aktivitu. Ano, každodenní! Žádné hubnoucí pilulky, ale pohyb je lékem!

  • Pij čistou vodu. Pokud nemáš svou osvědčenou „značku“, pak voda z kohoutku je v ČR naprosto bezpečná. Není třeba utrácet za balenou vodu!

  • Nekupuj nápoje light a zero! Obsahují nebezpečnou fruktózu.

  • Vyřaď glutamát a aspartam, protože narušují centra sytosti v mozku a člověk jí víc, než potřebuje.

Citace z knihy Doba jedová 2. Rady profesora Svačiny: jak je konzumace cukru důležitá při snaze o redukci hmotnosti.

Řada obézních lidí se během diety dostane do fáze, kdy jí opravdu málo, a přesto nehubne. To proto, že savci včetně člověka mají řadu mechanismů, jak přečkat hladovění, jinak by život na naší planetě dávno zanikl. Tyto mechanismy se u hubnoucích osob aktivují a brání další redukci hmotnosti. Tělu by se cukr neměl odepírat úplně! Rozumná, zdraví neškodná dávka je 50 g denně cukru a samozřejmě pravidelná fyzická aktivita.

Obezita v ČR ale nestojí jen na cukru.

Pokud chceš s obezitou zamávat, musíš změnit životní styl! Začíná to zdravým pohybem, pestrou stravou a srovnanou psychikou, ale to odbočuji! Teď se vrátím k obezitě a cukru. :-)

Obezita v ČR a základní cukerné zásady.

  • Při snaze hubnout je nutný alespoň malý příjem cukru.

  • Příjem cukru působí antidepresivně, řada osob zajídá stres sladkými mňamkami. Pokud jich není moc, tak je to efekt spíš pozitivní. Psychika je velká čarodějka a je třeba se umět „srovnat“. :-)

  • Obezita může vzniknout jen opravdu velkým příjmem cukru. Bohužel si hodně obézních lidí vůbec neuvědomuje, že sladké nápoje ukrývají hromady cukru!

Nové studie a obezita v ČR.

Některé studie poukazují na další možné příčiny obezity. Určitě je třeba se hýbat, jíst zdravě a být v psychické pohodě, ale je možné, že moderní doba a její „vynálezy“ způsobují nárůst obezity nejen v ČR.

Všeobecně se uznává, že se jedná o nemoc vyvolanou poruchami v hormonálním systému. Podílí se na nich řada různých faktorů a v tom je právě obezita velice individuální záležitost.

V několika případech nelze regulovat obezitu jen změnou stravy se sníženým obsahem kalorií. Stále víc se ukazuje, že na vzniku obezity v ČR mohou mít významný podíl látky, které se jmenují hormonální disruptory (HD).

Pro skupinu HD, které zasahují do složek kontrolujících přibírání na váze a ukládání tuku, se objevil název obezogeny. Mezi obezogeny se řadí syntetické estrogeny z antikoncepce nebo hormonální terapie, některé fytohormony, jako například genistein ze sóji, herbicidy a pesticidy, polychlorované a polybromované uhlovodíky, zejména zpomalovače hoření, prokázaný je i bisfenol A.

Některé typy obezity mladých dívek, které na první pohled vykazují poruchy hormonální regulace v ukládání tuku na hýždích a stehnech, mohou být proto vyvolané některými z těchto látek.

Podle nové studie obezity v ČR bylo dívkám, které se nemohou zbavit nadváhy doporučeno toto:

  • Nemilosrdně nepoužívaly většinu kosmetiky, obsahuje totiž ftaláty.

  • Baštily jídlo ze skla nebo porcelánu.

  • Odstranily z ložnic veškeré zdroje HD, například syntetické předměty, police s CD i DVD, výrobky z plastů.

  • Vyřadily umělohmotné oblečení, obsahuje totiž HD nonylfenol.

Obezita v ČR a kouření?

Pokud si myslíš, že ti pomáhá kouření proti tloustnutí a obezitě, pak se velmi hluboce mýlíš.

Při kouření vzniká thiokyanát, což je látka, která snižuje činnost štítné žlázy a zpomaluje metabolismus. A to je přesně opak toho, co tvoje tělo potřebuje.

Pokud ti cigareta nahrazuje potřebu uždibování a téměř neustálého přísunu jídla, pak raději nos v kapse jakékoliv oříšky, případně si udělej kousíčky mrkve nebo jakýkoliv zdravé zeleninky.

Je to však velmi nevhodný zvyk, který je s hubnutím a zdravým životním stylem neslučitelný. Vyzkoušej třeba chlorellu a využívej ji celou, snaž se používat kurkumu a zázvor.

Základem anti-obezity je se naučit pít pouze čistou vodu. Super věc je také vybavit si domácnost pokojovými rostlinami, ale to je téma na další článek. :-)

Přeji ti krásný a radostný den, fitness trenérka Danča.


209 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page