top of page

Zdravé oleje


Zdravé oleje a asi velké překvapení!

Mám tu dvě verze, co se Ti asi při slově olej vybaví. Buď přepálený friťák, ze kterého si dáš smažený sýr, nebo pak sázím na olivový olej, který si dáváš do salátů. Ta druhá verze samozřejmě lépe koresponduje s nadpisem tohoto článku „Zdravé oleje“. Zkusím Ti trošku přiblížit, které oleje a vlastně i tuky bys měl/a používat ve své kuchyni a přitom se jich nemusíš vůbec obávat.

Co Tě v článku „Zdravé oleje“ čeká:

  • Co používám na vaření vs. zdravé oleje

  • Pozor na rostlinné oleje.

  • Sádlo není žádná nezdravá hrozba!

  • Máslo nade vše = zdravý olej.

  • Zahoď všechny margaríny a dej si zdravé oleje!

  • Zdravý kokosový olej.

  • Olivový olej – smažit či nesmažit?

  • Zdravé oleje pro studenou kuchyni.

  • Účinky superzdravého konopného oleje.

Co používám na vaření vs. zdravé oleje

Téměř pro každou tepelnou úpravu jídla, převážně pak masa se já osobně bez oleje či tuku neobejdu. Přestože vlastním několik pánví, které mají nepřilnavý povrch, tak alespoň jedna lžíce oleje na ni vždy přijde a rozhodně se z toho nehroutím :-).

Samozřejmě je tu je ještě možnost zdravého pečení a vaření ve vodě, o tom žádná, ale když potřebuju nějakou rychlou zdravou večeři, protože se celý den nezastavím, tak flákotka masa s kořením narychlo ošlehnutá je pro mne tou častější volbou.

Když na tuto večeři dojde, používám klasický řepkový olej. Sice nepatří mezi nejzdravější oleje, ale pro jeho tepelné vlastnosti je to dobrá volba a zase ho tam dám úplné minimum.

Pozor na rostlinné oleje.

Z takových těch běžně dostupných a levných olejů, které najdeš v supermarketech, je řepkový olej nejlepší volbou. I když i ten může procházet genetickou modifikací, což zase působí na náš organismus nepříliš zdravě. Jestli je olej geneticky modifikován nebo ne bys měl/a najít na obalu. Spolu s ním se tam pak nejčastěji vyskytují oleje slunečnicové a pak rostlinné.

Slunečnicový olej, přestože znáš velmi zdravá slunečnicová semínka, už je na žebříčku za olejem řepkovým. Obsahuje totiž mnohem více omega 6 mastných kyselin, které našemu zdraví neprospívají.

A vůbec nejhorší volbou jsou oleje s označením rostlinné. Je to většinou mix všeho možného s určitým podílem i oleje palmového. Kromě šílených ekologických dopadů, umírání spousty lidí a ohrožených druhů zvířat, které pěstování palmy olejné způsobuje, navíc palmový olej není vůbec zdravý pro naše tělo. Je tedy dobré se všemu, co má na sobě nálepku „rostlinné“, vyhnout obloukem, protože to mezi zdravé oleje rozhodně nepatří.

Sádlo není žádná nezdravá hrozba!

Když si sem tam udělám i nějakou tu omáčku, protože prostě svíčková s knedlíky alespoň třikrát do roka padnout musí a to nejen ona, tak sáhnu rozhodně po klasickém sádle.

Úplně nejlepší je, když mi ho vyškvaří můj taťka či babička, protože sama to neumím. Jednou za čas, opravdu výjimečně, se mi dokonce zběhnou sliny i na čerstvý chleba se sádlem a třeba pažitkou. No vzhledem k tomu, že na těchto dobrůtkách jsem vyrůstala jako dítě a nikdy ze mě nebyla dělová koule, tak je jasně vidět, že když se to nepřehání, tak proč si i něco tak strašně nedietního nedopřát!

Navíc sádlo postupně získává na oblibě i mezi výživovými poradci a kuchaři. Má totiž vysoký kouřový bod, což znamená, že se Ti na pánvičce jen tak nepřepálí, tudíž do těla nezanese tolik nezdravých škodlivin, jako kdybys přepálil/a třeba zdravý olej slunečnicový.

Máslo nade vše = zdravý olej.

A jako další věc, kterou používám velice hojně, je máslo. Klasické máslo, žádné margaríny. Byť má velice nízký kouřový bod a nehodí se na smažení, tak třeba pro míchaná vejce je použití másla v pořádku.

Stačí na ně jen malá teplota a je to bleskovka. Když pak chci ale něco více prosmahnout, jako třeba rybku, používám máslo přepuštěné. Přepuštěné máslo se nazývá Ghí a buď si ho můžeš doma vyrobit, nebo se dá zakoupit v každé zdravé výživě či přes internet. Sice není nejlevnější, ale zase Ti vydrží poměrně dlouho.

Klasické máslo navíc denně baštím za studena nebo ho používám do zdravých pomazánek. To, že je máslo škodlivé, už dávno pravda není a já doufám, že to i Ty víš a nekupuješ žádné ty - s prominutím – srágory typu Rama a Flora…

Zahoď všechny margaríny a dej si zdravé oleje!

Rádoby máslo, jakým je například Rama, je margarín. Aby měl takovouto formu, prochází velkým množstvím nezdravých procesů, při kterých je obohacován o různé látky.

Bohužel s uměle přidanými dobrými látkami, se tam vleze většina těch špatných.

To, že Ti Flora zdravě pomůže na srdíčko, je opravdu jen marketingový tah. Když se zase trošku ponoříš do historie a do nějakého selského zdravého rozumu, tak oproti tisíciletému máslu jsou tu margaríny poměrně novinkou.

A neznám snad nikoho, kdo by si na tom pochutnal. Mé tělo po těchto nezdravých umělých chemikáliích tedy rozhodně neprahne!

Zdravý kokosový olej.

V poslední době se opět vědci rozdělily na dva tábory. Jedni na kokosový olej nedají dopustit a druzí se jim zase snaží vymluvit. No a teď si z toho vyber, viď?!

No já zase postupuju dle svého instinktu :-). Kokosový olej používám, ale ne třeba denně. Používám ho hlavně do orientálních jídel nebo třeba do pečení či sladkých pokrmů. A to zase není tak často.

Takže když si vezmu, že mám tu malou skleničku kokosového oleje na čtvrt roku, tak i kdyby byl špatný, tak mě to rozhodně nezabije :-). A když se po něm cítím dobře, či když se mi na něj dokonce seběhnou sliny, tak se o něj tělo prostě říká.

Důležité u kokosového oleje je, aby byl také extra panenský, a jeho kouřový bod je stejný jako u olivového oleje, tak podle toho je s ním potřeba nakládat :-).

Olivový olej – smažit či nesmažit?

Ve spoustě zdravých receptů najdeme do základů i třeba omáček zdravý olivový olej.

Na druhou stranu se všude dočítáme, že se tím zničí jeho veškeré zdravé vlastnosti.

Co s tím a jak neničit zdravé oleje?

Olivový olej můžeš do základu na pánvičku dát, ale jeho kouřový bod je do 180°C, takže se to s tím smažením nesmí přehánět a pánvička nesmí být rozpálená do ruda :-). Je to v podstatě stejné jako u másla.

Zdravé oleje pro studenou kuchyni.

Tepelnou úpravu máme za sebou a teď přejdeme k těm opravdu zdravým olejům, které jsou našemu tělo vyloženě zdraví prospěšné.

Trošku problémem u zdravých olejů je, že se hodí většinou jen pouze pro studenou kuchyni, abychom o ty zdravé látky nepřišli. Takže si je můžeš dát převážně do všech salátů nebo třeba zdravých pomazánek či třeba do jogurtu.

Mezi top zdravé oleje dle mého patří olej konopný a lněný olej. Samozřejmostí je, aby byly oleje lisované za studena. Oba působí blahodárně snad úplně na všechno :-).

Zdravý lněný olej je mnohem náročnější na skladování. Je potřeba ho mít vždy v tmavé láhvi, udržet ho v chladu v lednici a po otevření se musí rychle spotřebovat, protože se rychle kazí. Lněný olej já využívám tak, že si nakoupím lněná semínka a ta si rozemelu v mlýnku na mák nebo rozmačkám v hmoždíři (teda manžel Luky mi je rozmačká :-)). V tu chvíli máš zdravý olej úplně čerstvý a jen v potřebné dávce.

Jak už ses dozvěděl/a v mém starším článku, zdravý lněný olej se dá použít v boji i jako prevence proti rakovině v kombinaci s Cottage sýrem.

Účinky superzdravého konopného oleje.

  • Obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů

  • Pomáhá se zdravým zažíváním

  • Posiluje imunitní systém

  • Podporuje srdce krevní oběh

  • Působí antibakteriálně

  • Zdravě regeneruje pokožku

  • Zlepšuje vlasy i nehty

  • Vyživuje mozek a další orgány

Jsi na konci článku „Zdravé oleje“. Samozřejmě vím, že na trhu je dalších olejů, třeba i zdravých veliké množství. Cílem tohoto článku bylo, abych Ti ukázala, co já osobně používám a co najdeš u mne doma :-).

V případě dotazů na další zdravý olej nebo zdravé oleje všeobecně mi piš na email: Danca@vimproctojim.cz, pokud budu vědět, moc ráda ti odpovím.

Zdravých olejů se vůbec neboj a do svého zdravého jídelníčku je určitě zařazuj.

Oblíbené magnetické kartičky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE


Zdrave oleje

1 261 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page