top of page

Záchvatovité přejídání


Vůbec nevíš, o co záchvatovité přejídání je nebo naopak už jsi měl/la tu čest se s něčím podobným setkat, jak u sebe, tak u někoho známého? Nebo to třeba řešíš i v současné chvíli? A víš, že to už lékaři stanovili jako diagnózu?

No jistě, to je přeci to nejjednodušší. Máš problém, nalepíme tomu nálepku záchvatovité, aneb kompulzivní přejídání a je to. A co s tím, to už Ti málokdo poradí. Pokud teda nepřijde jako návrh od oněch slavných všemocných zdravotníků bandáž žaludku nebo nějaké tabletky na snižování chuti k jídlu (které jsou stejně jen placebo). Tak jim to totiž jde řešit nejlíp.

A co si o náhlém zkratovitém záchvatovitém přejídání, které se dá nazvat jako záchvat, myslím? Všechno je v hlavě! To je bod číslo jedna. Bod číslo dvě je nevyvážený stravovací režim a nedostatek živin, které Tvé tělo a psychiku udrží tak nějak v normě v tom dnešním hektickém světě.

Myslím, že každý ve svém životě zažil okamžiky, když byl buď psychicky nebo fyzicky na dně. Každý to však řeší po svém. Já osobně třeba úplně ztratím chuť k jídlu a nemůžu se do ledničky ani podívat. To se pak odrazí na velkém a rychlém úbytku na váze, který ale nezvěstí nic dobrého, protože až se dám do kupy, tak to zase rychle všechno naberu zpět a někdo ještě jednou tolik.

Druhá skupina lidí ale řeší stres tak, že v záchvatu přejídání vyluxují ledničku, špajz včetně nejtajnějších zásob schovaných někde vzadu v šuplíku.

No a teď si vyber! Je lepší nejíst a vrávorat po ulicích, jak tělo bez duše nebo si ve svém doupěti vypapat pupík do obřích rozměrů? Ani jedno samozřejmě.

Měli bychom se naučit stres ventilovat jakkoli jinak a já osobně neznám lepší cestu než sport a navštívení nějaké terapie. Ať už si zajdu na masáž, regresi, konstelace nebo třeba ke kartářce, aby mi poradila, co dál. Protože, když ten stres budeme v sobě dusit, vůbec nám to nepomůže, ba naopak si do budoucnosti zaděláváme na pěkné zdravotní problémy. Nic se totiž neobjeví hned, ale taková rakovina čehokoli čeká pěkně v zákoutí, živí se stresem a udeří třeba až za 5 let.

A to nemluvím o kilogramech nahoře při přejídání nebo naopak dole při hladovění.

Stejně se ale může stát, že jsi docela v pohodě, nemáš až takové starosti a ona záchvatovité přejídání popadne i Tebe?

Vsadím se, že je nejčastěji na sladké :-) Mám pravdu? A jak to vím?

Bývá to totiž nejčastější příčina špatně nastaveného jídelníčku a zaneřáděného organismu. Měl/la by ses tedy nad sebou a složením Tvé stravy zamyslet a detoxikovat. Když správně složíš jídelníček, budeš mít jak dostatek bílkovin, prospěšných dlouhých sacharidů a i dostatek zdravých tuků, tak by se Ti noční toulky za čokoládou měly vyhnout.

A v neposlední řadě je tu samozřejmě detoxikace organismu, protože pokud máš tělo zanesené nežádoucími bakteriemi a plísněmi v trávicím traktu, tak hola hola, záchvatovité přejídání na sladko na Tebe volá :-) Protože i tyto střevní potvůrky třeba milují čokoládu a čím více jim jí dáš, tím více se množí a co to znamená? Další přísun cukrovinek, po kterém děsně touží a dokáží Ti vyvolat onu žravost.

Zbav se těchto nežádoucích příživníků. Můžeš použít cokoli, co Ti je příjemné. Zelený ječmen, chlorellu, bylinkové čaje, neeru nebo cokoli, co se Ti v léčivých krámcích zalíbí. Prostředků je spousta, záleží na Tobě, v jaké formě je chceš přijmout. Já mám třeba nejraději čajíky. Moje bylinářka mi míchá skvělou směs přímo na míru, ale zase když nemám tolik času, tak ráda sáhnu po tabletce chlorelly :-)

Termín záchvatovité přejídání zní příšerně. Ono je to tak kolikrát schválně předhazováno, ale ve finále vůbec o nic nejde.

Stačí si to jen vše srovnat v hlavě a nebát se třeba navštívit nějaké odborníky, kteří se s Tvým problémem určitě nejednou setkali :-) Ať už nějakého výživového poradce nebo terapeuta „na hlavu“, nic z toho rozhodně není ostuda a nemusíte se ničeho bát…v tomto dnešním šíleném světě nikdy nejste sami :-)

Přeji ti, ať se ti záchvatovité přejídání vyhne, ať jsi plná/ý sil a pozitivní energie. Doplňující otázky k přejídání ať záchvatovitému nebo normálnímu, piš prosím níže do komentáře.

Přeji ti krásný a radostný den, ahojky fitness trenérka Danča.

 

Můj oblíbený nápoj, který podporuje hubnutí a zlepšuje pleť! NAJDEŠ DNES ZDE >

 

Zachvatovite prejidani

553 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page