top of page

Jaké má červená řepa účinky na zdraví?


Někdo má červenou řepu rád, jiný jí má spojenou jen s vnucováním ve školní jídelně, nebo na táborech, kde nestála za nic. Já mám to velké štěstí, že moje babička vždycky byla a je skvělou zavařovací babí :-).

Bez její naložené řepy si to neumím představit. Červenou řepu zbožňuji téměř ke každému jídlu z brambor už odmala, a to jsem ani trochu netušila, jak je vlastně řepa a její účinky na zdraví geniální.

Co chytrého se dozvíš v článku: „Jaké má červená řepa účinky na zdraví?“

  • Co je to vlastně červená řepa?

  • Proč zázrak? Co všechno mi červená řepa dává?

  • V čem mohu červenou řepu konzumovat?

  • Pěstování červené řepy není těžké.

Co je to vlastně červená řepa?

Jedná se o zeleninu, ze které se nejvíce využívá její kulatý kořen. Někdo baští z červené řepy i zelené listy, které se připraví vařením, či dušením. Mladé, čerstvé výhonky zkus třeba vhodit do svého oblíbeného smoothie.

Červená řepa má svoji specifickou a známou barvu – temně rudou. Velice chutná je jak v syrovém stavu – v salátech spolu s křenem, česnekem, jablíčky a jinými přísadami, ve smoothie se špenátem, tak i jako nakládaná, nebo vařená.

Mezi nejznámější využití červené řepy určitě patří slavná polévka boršč, který když ti uvaří nějaká hospodyňka přímo z Ukrajiny, tak se budeš 2 dny olizovat až za ušima :-).

Proč zázrak? Co všechno mi červená řepa dává?

Málokoho asi napadne, že červená řepa je až tak zdravá pro náš organizmus. Řepa obsahuje neskutečné množství vitamínů – B, C a mnoho dalších a minerálů například – sodík, draslík, hořčík železo….

Vysoký obsah železa a kyseliny listové bojuje s chudokrevností, detoxikuje organizmus, čistí krev. Červená řepa také pomáhá předcházet onemocnění srdce.

V řepě je obsažen také Betain – ten zabraňuje kornatění tepen a podporuje činnost jater.

Dále například Betacyanin – antioxidant, který je velice vítán pro své účinky proti rakovině.

Nezapomeňme na vlákninu – skvělého pomocníka při zdravém hubnutí. Červená řepa obsahuje rozpustnou vlákninu, která pomáhá správnému trávení jídla v žaludku. Tím se stará o nepřibírání na váze. Také upravuje stolici a zbavuje střeva všech nezdravých látek. Červená řepa také snižuje cholesterol.

Zázračná červená řepa podporuje růst buněk. Dokáže aktivovat tvorbu červených krvinek. Řepa také dokonce zbavuje náš mozek jedovatých látek!

Lékaři doporučují pít přímo šťávy ze syrové řepy, které můžeš smíchat i se šťávou z jablíček, pomeranče, mrkve, celeru – všechny jsou moc zdravé.

Také sportovci už přišli na skvělé účinky červené řepy. Pijí sklenku šťávy z červené řepy, nebo dvě před tréninkem a tím si podpoří lepší sportovní výkon.

V čem mohu červenou řepu konzumovat?

Podle spousty receptů a hlavně podle tvé fantazie a chuti, kde si jen umaneš :-). V syrovém stavu si můžeš z červené řepy vylisovat šťávu, nebo pokrájet do salátu spolu s ostatní zeleninou, co máš ráda a přidat třeba křen, nebo česnek, přelít balsamikem atd.

Červená řepa se skvěle hodí do pomazánek s jogurtem, nebo zakysanou smetanou. Nebo si ji můžeš upéci v troubě v alobalu a přidat si ji k masíčku, nebo rybce.

Pokud budeš červenou řepu péci, nebo vařit, počítej určitě s dvěma hodinami a více, řepa dlouho odolává.

 

LŽI a PRAVDY o gymnastickém míči. Oblíbené čtení stahuj DNES ZDE ZDARMA >>>

 

Pěstování červené řepy není těžké.

Až z červené řepy vyzkoušíš něco, co ti opravdu zachutná a doceníš její účinky na zdraví, třeba zatoužíš po tom, mít ji i ve své zahrádce. Ona se totiž sklidí a dá se uchovat i přes zimu.

Červená řepa je opravdu nenáročná. Stačí v půlce dubna - května vysít do záhonu, počkat, až rostlinky povylezou a vytřídit je jednotlivě asi 10 cm od sebe. Potom už jen červenou řepu zalévej a pochvalně si kontroluj, jak ti pěkně jde :-).

Na podzim řepičku vytaháš, očistíš a zpracováváš, nebo uskladníš.

Je tvoje vlastní, z tvé zahrádky.

Jsi u konce mého článku „Jaké má červená řepa účinky na zdraví?“

Co dodat? Jen to, že opravdu stačí málo k tomu, abychom do sebe „neládovali“ drahé a chemicky připravené vitamíny z lékáren. Tato obyčejná zelenina v podobě úžasného koše zdravých látek, je běžně dostupná.

Až půjdeš příště na nákup, zastav se v zelenině pro červenou řepu! A udělej si svoji vlastní mňamkózní variantu. Po té od mojí od babičky rozhodně nekoukej, tu Ti nedám :-).

Po červené řepě ženy čtou:

 

Magnetky KDY to JÍST najdeš DNES ZDE >>>

 

Červená řepa

11 797 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page