top of page

Mak a ucinky na zdravi


Mák a účinky na zdraví bys měl/la stoprocentně znát. Proč to tak vůbec je? Zařazuješ ho pravidelně do svého jídelníčku? Pokud ano, jsi na dobré cestě :-)

Mák je jedna z potravin, kterou doslova zbožňuji, přitom jsem se teprve nedávno dočetla, proč po něm mé tělo kolikrát tak prahne a všechno mi to do sebe krásně zapadlo. Určitě také vyzkoušej recept na zdravý makovec bez mouky a cukru.

Je pravda, že jsem já osobně hodně vytížená a to nejen po fyzické stránce, kdy mám kolikrát dva tréninky denně a o volno nějakou tu túru, ale i po psychické stránce. Práce totiž není nikdy dost a tak sedím každý den několik hodin u počítače a píšu články, řeším desítky dotazů a do toho mám samozřejmě i „starosti“ se svým osobním rozvojem, který nesmím a nechci nechat zakrnět :-)

No a dost často se mi stává, že mám pomalu záchvatovitou žravost, o které jsem již jeden článek nedávno napsala, zaměřenou na cokoli makového. Někdy mi připadá, že bych snad byla schopná si nasypat samotný mák do pusy a jen tak si ho žvýkat :-) A teď už vím proč. Má totiž skvělé účinky na zdraví jak fyzické, tak psychické.

Můžeš mi tedy věřit, že mák a účinky na zdraví jsou určitě pozitivní.

Občas si teda, připadám, že bych si nejraději uvařila odvar z makoviček, abych se více uvolnila a měla ten svět veselejší, ale to vlastně ani není potřeba. Mák totiž uklidňuje v jakékoli podobě a jeho aroma má výrazný a zklidňující účinek. Mák pozitivně účinkuje na nervovou soustavu a pomáhá při duševní nerovnováze. No a to je podle mě v dnešní době plné stresu účinek číslo 1.

Pokud má mák dobré účinky na zdravou psychiku a uvolňuje, pak se můžeš díky němu zbavit i migrén a třeba i svalového napětí. Ne, že ho teda ale zase začneš baštit na kila! Zase všeho s mírou :-)

Co se týká obsahu prospěšných látek a účinků na zdraví, tak mák obsahuje také hodně bílkovin. Což mi zase obhajuje mé náhlé nutné potřeby máku. V tuto chvíli ani nemusím být vyčerpaná psychicky, ale naopak fyzicky. Protože já osobně moc nemusím maso, tak se občas stane, že mám těch bílkovin nedostatek. A v ten moment se většinou vrhám po pytlíčcích s mákem a u vitrín s makovými buchtami mi tečou sliny jak bernardýnovi. Hnedka, jak to na sobě pocítím, tak se koukám celkově na svůj stav, na své zdraví a vytíženost v práci. Když se mi zdá vše v pořádku, tak si zpětně přehraju, jak vypadal celý týden můj jídelníček a jestli náhodou ty bílkoviny nezanedbávám. A většinou tam je ten zakopaný pes a zkusím to co nejdříve napravit. A to nejen v podobě třeba makových raw koláčků z mých receptů, ale zakousnu se i trošku do toho masa nebo třeba šunky.

Že má mák dobré účinky na zdraví člověka, už mi bylo několikrát řečeno, ale nikdy jsem se úplně nepídila, proč. Kromě rostlinných bílkovin obsahuje také veliké množství vápníku. Mák má dokonce dvanáctkrát více vápníku než třeba mléko. Ze všech potravin ho obsahuje nejvíc. Pro tuto látku by mák neměli opomíjet třeba těhulky a lidé trpící osteoporózou.

Výborné účinky na zdraví má i kyselina linoleová a vitamin E. V máku najdeš i spoustu železa, které nám krásně pomáhá okysličit krev a mimo jiné odbourává únavu a hořčík, který se zasluhuje o to již zmíněné uvolnění napětí.

Výhoda máku a účinky na zdraví v případě vysokého tlaku.

Pro mě osobně má mák jednu malou kosmetickou vadu a to je ta, že obsahuje kyselinu olejovou, která výborně snižuje tlak. Pro člověka, který trpí na tlak vysoký, je to samozřejmě dobrá zpráva a využije tak pozitivně všechny makové účinky na zdraví. Nicméně s mým tlakem rybky na suchu to není nic moc. Ale však já si ho zase zvednu něčím jiným :-)

Jedny z posledních výzkumů prokazují, že mák je výbornou potravinou pro prevenci vzniku rakoviny prsu. Takže pokud ještě stále váháš, jestli se dneska pustíš do třeba mých jáhlových škubánků s mákem, myslím, že tahle poslední informace Tě rozhoupe a já Ti přeji dobrou chuť :-)

Článek mák a účinky na zdraví je u konce. Snad jsem ti aspoň trošku pomohla.

Přeji ti pevné zdraví a dobrou chuť, pokud si vybereš jeden z mých zdravých receptů.

Měj se krásně, ahojky fitness trenérka Danča.


mak a ucinky na zdravi

3 182 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page