top of page

11 tipů k úspěšnému běhu


Jestli ses OPRAVDU rozhodla rozhýbat své zlenivělé tělo, na které se ani nechceš podívat do zrcadla, tak začni běhat! Je to jedna ze sportovních aktivit, do které se můžeš vrhnout hned.

Tím myslím TEĎ HNED! Neseď u toho kompu, ten ti opravdu nevyplivne žádnou zázračnou piluli, po které se ti tvá pečlivě nasbíraná kila „vypaří!“ Musíš se prostě začít hýbat.

Než se obuješ, ještě si přečti mých 11 tipů k úspěšnému běhu. To je to poslední, co si přečti, pak počítač vypni a ať už slyším chrastit klíče v tvé ruce!!! :-)

Co se před vyběhnutím dozvíš v mém článečku: „11 tipů k úspěšnému běhu.“

Prostě 11 tipů, jak vyběhnout a nepřijít k úrazu, nemoci z nachlazení, dehydrataci a vůbec – jak přežít první běhání.

11 tipů k úspěšnému běhu:

1. Napij se vody a slupni třeba banán, abys měla na svůj první běh energii.

2. Zkus zavolat kamarádce, třeba zrovna nemá co dělat a bude ráda, když jí vytáhneš běhat. Ale pokud ti řekne, že ses zbláznila a bude tě raději zvát k sobě na kávu či víno, nenech se od svého běhacího úmyslu odradit!

3. Na běhání se obleč tak, abys nenastydla, ale zase se neuvařila. Ideální je termotriko s dlouhým rukávem a větrovka. Pokud je při běhání chladno, omotej si krk nějakým šátečkem, který si třeba můžeš dát i přes pusu, když by Tě bolelo při běhání v krku. Na nohy si obuj nejlepší kecky, co máš. Hned až dnes zjistíš, jak tě běhání vlastně baví, a ucítíš, že ti bude prospívat, neváhej a jediné, do čeho nelituj dát peníze, jsou kvalitní běžecké boty. Zabráníš tak možnému úrazu, natažení achylovky atd... Běhání si přeci musíš užívat - né trpět! :-)

4. Promítni si v hlavě, kde se ti nejlépe poběží. Skvělé jsou lesní cesty, ale pokud nejsi poblíž lesa, nevadí. Běhej si, kde se ti zamane a kde tě to bude bavit.

5. Před během je důležitá lehká rozcvička, při které si zakmitej rukama, zakvrdlej nohama a pokus se předklonit a zakroužit celým trupem a vůbec všemi částmi těla. Budeš lépe uvolněná, naladěná a poběží se ti lépe.

 

Znáš moje video-zdravotní cvičení? Ukázku zdravotního cvičení na míči MÁŠ ZDE >

 

6. Vezmi si s sebou na běhání hodinky. Pro začátek bude důležité, aby sis hlídala fázi běhu a fázi chůze. Nejlépe 5 minut běžet a 5 minut pochodovat hodně svižnou chůzí. Vydýchat se a zase běžet. Úplně ti postačí 20 minut. Jestli máš větší nadváhu, tak na začátku nemusíš běžet vůbec – bude stačit, když půjdeš v rychlém tempu, zvolníš a opakuješ. Žádné závodnické výkony a super trisko běh!!!

7. Při běhu dýchej v pravidelném rytmu. Stejně dlouhý nádech jako výdech, nejlépe nosem. Je to zpočátku téměř nemožné, sama uvidíš :-).

8. Před během se podívej na sebe do zrcadla a buď hrdá na to, že ses rozhodla :-).

9. Netahej s sebou zbytečnosti, pouze lahvičku s vodou, pokud chceš, tak MP3 přehrávač a možná mobila - kdyby ses ztratila, anebo potřebovala sanitu :-) :-).

10. Zlehka vyběhni, nebo vypochoduj a nezapomeň vnímat, že jsi venku. Že dýcháš čerstvý vzduch, že se na tebe usmívá sluníčko a že si v tenhle moment děláš, co chceš. Nevnímej tolik svoje funění, neříkej si v hlavě (a možná i nahlas), že se na to vykašleš, že to nedáš, ale nech na povrch vyplout pocit radosti z toho, že ses překonala! To je hodně, hodně důležité.

11. Nedělej hrdinku a nesnaž se uběhnout velkou dálku. Zavčasu, když budeš ještě v pohodě, si to nasměruj zpátky domů. Vždyť zítra je taky den! A pozítří…. Po doběhnutí si ještě protáhni svaly na nožkách a hurá do sprchy. Až vylezeš, teprve se budeš cítit báječně! Jak fyzicky – krásně a zdravě unavená, tak psychicky – krásně a zdravě uvolněná :-).

Jsi na konci mého článečku „11 tipů k úspěšnému běhu.“

Jeho úkolem bylo tě probudit, vyhnat z líné ulity a přesvědčit tě, že ti běh může přinést mnoho pozitivního a zdravého. Že v tobě probudí zápasnici se svou tloušťkou, sportovkyni, která si začne užívat sportu a ženu, které se podaří mít ze sebe radost!

P.S. Až vylezeš z té sprchy – znovu na sebe jukni do zrcadla. Ano, jsi to ty. Pochval se a buď na sebe pyšná, máš proč :-).

Po 11 běžeckých tipech ženy čtou:

 

Mrkni na moje oblíbené spalovače tuků >

 

Běhání rady začátečníci

2 039 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page