top of page

Zdravá rybízová marmeláda bez chemie

Můj recept na zdravou rybízovou marmeládu neobsahuje žádnou chemii ani cukr. Přesto je moje rybízovka velmi oblíbená. Čím to je? Je to tím, že na zahuštění používám super zdravá chia semínka a s doslazením mi pomáhá přírodní stévie nebo med.

Rybízová marmeláda bez chemie
Zdravá domácí rybízová marmeláda bez chemie

Tip s přidanou solí do rybízové marmelády: pokud do marmelády (a to nejen rybízové) přidáš špetku soli, tak právě sůl zvýrazní a vytáhne chuť a "sladkost".



Proč přidávám chia semínka na zahuštění? Právě díky chia semínkům docílíš zahuštění a "zgelovatění" rybízové marmelády. Chia semínka v tekutině bobtnají a pouští velké množství zdravého gelu. Jedná se tedy o výborné, přírodní a velmi zdravé zahušťovadlo. Místo chia semínek můžeš také použít mořskou řasu - agar.


Chia semínka nemají specifickou chuť, takže ti rybízovou marméladu chuťově nenaruší. Já si třeba chia semínka přidávám také do jogurtů, ovesné kaše, zdravých salátů, ale také do pečiva či pudinků. Při použití chia semínek ale i ostatních je dobré obal semínek narušit rozemletím, podrcením nebo namočením. To nejzdravější je právě uvnitř semínek, takže pro získání co nejvíce zdravých látek je lepší obal narušit.



Máslo a rybízová marmeláda? Máslo přidávám na "pročištění" marmelády. Máslo ti z rybízové marmelády odstraní pěnu a rybízovku budeš mít celkově průzračnější.



5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >



Co tě čeká se receptem na zdravou rybízovou marmeládu bez chemie?

Rybízová marmeláda ti bude trvat přibližně 50 minut (mám ale vyzkoušeno, že se každý rybíz chová jinak), z kapsy ti uteče 68 Kč v případě samosběru a pokud máš rybíz domácí, tak tě marmeláda vyjde na cca 24 Kč. Z uvedených surovin získáš asi 2-3 malé skleničky rybízové marmelády (celkem cca 550 g).

Rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda



Výživové hodnoty celé marmelády:

  • Energie: 772 kcal

  • Bílkoviny: 14 g

  • Sacharidy: 118 g

  • Tuky: 12 g

  • Vláknina: 36 g





Na zdravou rybízovou marmeládu bez chemie si sežeň:

  • 500 g červeného rybízu

  • 10 g citronové šťávy

  • 40 g chia semínek (chia semínka kupuji zde: chia semínka)

  • 2 g mořské soli (sůl kupuji zde: mořská sůl)

  • 20 g pravého másla (žádné náhražky a margarín!)

  • Stévii nebo med (množství dle chuti, já dávám opravdu málo, protože mám ráda rybízovku kyselou. Pokud použiješ med, tak mám vyzkoušeno cca 200 g). (stévii kupuji zde: stévie)

  • sklenice na zavařování




Rybízu zdar :-) Pojď kuchtit:

1) Připrav si svůj oblíbený hrnec a nalij do něj trochu vody. Rybíz důkladně omyj, dej ho do hrnce (pokud budeš sladit medem, tak musíš přidat med teď - cca 200 g), přiklop pokličkou a začni zahřívat. Jakmile se ti voda s rybízem začne vařit, tak přidej citronovou šťávu a sůl.


2) Uber plamen, pomalu vař a občas rybíz promíchej. Takto rybíz pozlob do té doby, dokud nezměkne a nezredukuje se ti přebytečná tekutina. Dělá se ti pěna? To vůbec nevadí. Vem si lžíci a rybízovou pěnu odeber.


3) Jakmile budeš mít zredukováno a rybíz bude měkký, tak přidej chia semínka + máslo a ještě chvilku skoro hotovou marmeládu povař. Chia semínka pustí sliz a rybízovou marmeládu ti zdravě a bez chemie zahustí :-). Po odstavení přidej stévii. Tady ti množství opravdu neprozradím, protože máme každý jiné chutě a každý má rád rybízovou marmeládu jinak sladkou.


4) Test konzistence rybízové marmelády a závěr: Do mrazáku si dej na chvilku talířek, na který kápni krapítek rybízové marmelády, která by měla lehce a pomalu stékat. Máš marmeládu řídkou? Tak ještě redukuj. Máš marmeládu akorát? Tak ji ihned nalévej do vysterilizovaných zavařovacích sklenic a ihned uzavírej. Rybízová marmeláda ti vydrží cca 5-8 měsíců.




Hubneš? A chceš vědět, kdy si můžeš domácí rybízovou marmeládu dopřát?

Moji rybízovou marmeládu ti mohu doporučit jak ke zdravé snídani, tak dopolední svačině. Moje velmi častá kombinace je: můj domácí kváskový chléb, kvalitní máslo a samozřejmě domácí rybízová marmeláda + velký hrnek čaje :-).


Přemýšlíš a pohráváš si s myšlenkou, že bys sis tuto kombinaci dala i pozdě večer? Tak to STOP!

Rybízovou marmeládu si můžeš dopřát pouze v dopoledních hodinách.



K večeři a večer si v případě hubnutí musíš vybírat dobrůtky, které obsahují minimum sacharidů a velké množství bílkovin nebo zeleninu.


Místo zdravé rybízové marmelády se tedy dej: zdravě zapečenou cuketu, kuřecí řízky v jogurtu, zdravý fazolový guláš nebo si vyber nějaký top recept z cukety.





Ženy DNES ode mě nejvíce kupují:




Po zdravém receptu na rybízovou marmeládu bez chemických přísad ženy čtou:






5 chyb při 😵🤕🤮 cvičení, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ... Video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >

Online trenérka Danča Hájková

31 974 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page