top of page

Máš nafouklé břicho? Mám pro tebe ověřené rady

Au, au au!! Zase tě 🥴 kroutí bolest v břiše? Také tě dokáže dotlačit na kolena, nebo naopak do výponu na špičky, nebo do polohy „klubíčko“ a kolikrát máš v očích slzy?

Nafouklé břicho
Nafouklé břicho

Děsíš se toho, že snad praskneš, nebo že ti stoprocentně musí z břicha vylézt „vetřelec?“


Nebo máš jen nafouklé břicho?


Než začneš vytáčet ⛑️ číslo záchranky, zkus si uvědomit pár věcí, které by mohly být příčinou, a potom teprve zvaž, jestli je tvůj břišní balónek pro chirurga, nebo jen pro chvíli samoty v kadibudce 😉.

PS: V článku o nafouklém břichu - jsem ti schovala i slevu 400 Kč na moje členství.



Co ti dá můj článeček věnovaný nafouklému pandírku: „MÁŠ NAFOUKLÉ BŘICHO?“

  • Možné příčiny problémů s nadýmáním

  • Jak předejít nafouklému břichu?

  • POZOR na umělá "zdravá" sladidla

  • Babské i jiné rady, jak si pomoci s nafouklým bříškem

  • Sleva 400 Kč na moje členství


DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Možné příčiny problémů s nadýmáním

Strava:

Mezi nejčastější chyby, které způsobují nafouklé břicho patří naše STRAVOVÁNÍ. Nemyslím tím jen skutečnost, že se přejíš, ale hlavním problémem bývá skladba jídel. Plácání sladkého a slaného, proložené kyselými okurkami – to udělá v břiše pěknou paseku a pěkně se nafoukneš...

Dalšími původci nafouklého břicha mohou být různé druhy OVOCE – hrušky, švestky, jablka… Vnímej co a kdy jíš, ať pak najdeš příčinu.

Ze ZELENINY jsou to známé ředkvičky, kedlubny, syrové zelí, česnek, cibule, květák.

A také LUŠTĚNINY s námi dokážou pěkně zacvičit a přifouknout bříško :-).

Dost často se stává, že lidičky začínají se zdravějším jídelníčkem a zařadí více zeleniny, než jsou zvyklí a pak jsou nešťastní, že mají nafouklé břicho. Co k tomu říct?

Je potřeba 🙏 nechat tělo, ať se s tím srovná. Obtíže s nafouklým břichem mohou trvat klidně i měsíc, než se tělo hodí zase do normálu a začne se vyrovnávat s velkým množstvím vlákniny po svém. A jako další radu mám – rozděl si zeleninu do celého dne a nedělej to tak, jako já, že zbaštíš kilo šopáku najednou :-).

Laktóza:

Bohužel přibývá lidiček, kteří mají veliké problémy s laktózou obsaženou v mléčných výrobcích. Nejen že se cítí nafouklí, ale dokáže jim vyvolat i velký průjem.



Lepek:

Jinému člověku může břicho nafouknout přítomnost lepku v potravině. Lepek dokáže způsobit i další zažívací potíže.



Menstruace:

Svůj příchod hlásí menstruace už nějaký ten den před počátkem právě napnutým bříškem, které ale po propuknutí rychle splaskává a vrací se do normálu.



„Zaražené prdíky:“

Možná to bude znít jako legrace, ale ten kdo hltá své jídlo a pořádně nežvýká sousta, tak ten spolyká i spoustu zbytečného vzduchu, který pak spolu s jídlem putuje tělem. A během své cesty se vzduch dokáže někde pozastavit a než je protlačen dál, tak působí nafouklé břicho a dost veliké bolesti (až utrpení)! To jsou potom ty směšné pozice, které člověk vymýšlí, aby si pomohl vzduch vystěhovat z těla ven :-).



„Slepák:“

Jakmile tě trápí bolest okolo pupíku a v podbřišku na pravé straně, zvracíš, máš teplotu – ihned volej sanitu!!


Slinivka:

Zánět slinivky se projevuje velmi silnou bolestí břicha, která vystřeluje až do zad, skoro se nemůžeš hýbat, zvracíš a zrychleně dýcháš. Také volej pomoc!


Prasklý vřed:

Pokud by sis našla úplně tmavou stolici a k tomu jsi měla silné bolesti v nadbřišku, mohlo by jít o prasklý vřed. V tom případě neváhej a volej záchranku!


V těchto stavech, kdy jsou bolesti velmi silné a neustupující, kdy máš břicho nafouklé a tvrdé, raději neotálej a nech lékaře, ať tě důkladně vyšetří.



DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >


Jak předejít nafouklému břichu?

Především doporučuji, aby ses vyhýbala nadměrně sladkým, tučným a smaženým jídlům – ale to snad ani nemusím, vždyť tyhle „fujtajblíky“ už dávno ve svém zdravém jídelníčku nemáš, ŽE??!!


Pokud zjistíš, že ti nafukování bříška způsobují mléčné výrobky, zkus nějakou dobu baštit jen kysané mléčné výrobky, kefíry aj.


Jestliže ti vadí lepek v potravinách, budeš se mu muset vyhýbat a bílou mouku nahrazovat jinou, například špaldovou nebo třeba úplně bezlepkovou rýžovou, kukuřičnou atd... Ve zdravých obchůdcích ti jistě rádi poradí i spoustu jiných náhrad.


Břicho ti nafukují luštěniny, ale přitom se mají jíst, neboť jsou zdraví tolik prospěšné? Stačí, když k nim během přípravy přihodíš například trochu kmínu, fenyklu, majoránky, či bazalky. To samé s květákem i brokolicí. Uvidíš, že to nafouklé břicho zmírní nebo úplně zastaví.




POZOR na umělá "zdravá" sladidla

Mnoho lidí si stále ještě nedá vymluvit, že umělá sladidla, která mají nahrazovat cukr, jsou nejen zdraví nebezpečná díky svému nezdravému složení, ale navíc je organizmus špatně tráví. Podporují zadržování plynů ve střevech - no a ty způsobují nafouklé břicho.

Lidem, kteří nedokážou bez cukru být (což je i můj případ :-)) doporučuji med, nebo různé jiné, zdravé sirupy.




Babské i jiné rady, jak si pomoci s nafouklým bříškem

Nejprve rady z lékárny:

Pokud jsi musela užívat antibiotika a máš nyní nafouklé břicho, může to být způsobeno „vymlácením“ zdravých bakterií v těle, které jsou potřebné. Dochází k nerovnováze prostředí ve tvých střevech. Pokud nemáš ráda nic, jako jsou kefíry a jogurty, zakup si v lékárně probiotika, která ti pomohou dát střeva opět do pořádku. A nejlépe je příště začni užívat zároveň s antibiotiky.



A babské rady na nafouklé břicho:

1) Nehltej a pořádně žvýkej!

2) Jez v klidu, bez stresu a jídlo si vychutnávej!

3) Nepij perlivé nápoje!

4) Koukej se hýbat – cvičením zrychlíš trávení a rozhýbáš střívka! A takové cvičení na velkém míči… to v tomto ohledu dělá zázraky, protože se bříško při cvičení na něm krásně promasíruje. No a nafouklé břicho bude fuč a zcela zadarmo bez pilulek!


5) Uvař si bylinný čaj – mátový, bazalkový, anýzový, fenyklový, kmínový, nebo od každého špetičku dohromady do jedné konvice. Tyto čajíky můžeš pít 2-3 za den.




Sleva 400 Kč na moje členství

Ráda bych ti darovala slevičku (400 Kč) na moje fitness členství pro ženy.

Sleva platí poslední dny a aktivuje se ti automaticky!

Vše o členství a svoji slevu najdeš zde: Danča fitness členství pro ženy.




Prokousala ses až na konec mého článku „Máš nafouklé břicho?“

U psaní mých babských rad si úplně živě představuji takovou tu starou bábrlinku v šátku, jak mě pohlavkuje u jídla, abych nehltala :-). A nečetla si – to se také říkávalo.


Možná se tomu smějeme, ale kolikrát už jsme museli uznat, že na těchto radách je hodně pravdivého? A kolikrát už člověk sáhnul po nějakém starém fíglu?


Prozradím ti tajemství, i já používám jeden - pro mě osvědčený trik, podle vzoru svojí prababičky.


Když mám pocit nafouklého břicha ne a ne odejít, dřepy nezabírají, nakapu si 5 kapek francovky na malou lžičku cukru! Dokonce mi to chutná. Takže já potom s krásně hřejivým pocitem v žaludku a mentolovou chutí na jazyku čekám na odchod nevítaných a nezvaných hostů z mých střívek a on se vždy dostaví 😉.

P. S. Že by další z placebo efektů? Nevadí - díky za něj :-).


Po nafouklém břichu ženy zajímá


DÁREK: 5 chyb při 😵🤮 hubnutí, které ŽENY 💃 neustále OPAKUJÍ. Video si zdarma vyzvedni ZDE >
17 472 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page